EU og Ukraine underskriver delaftale på fredag

EU klar til at styrke sit politiske samarbejde med Ukraine. Thorning og EU-kollegerne skriver under fredag.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige 27 stats- og regeringsledere fra EU ventes på fredag at skrive under på en del af den store associerings- og frihandelsaftale med Ukraine, som tidligere præsident Viktor Janukovitj sprang fra i november sidste år.

Det fremgår af den beslutning, EU-landenes udenrigsministre har truffet på deres møde mandag i Bruxelles.

I konklusionerne fra mandagens møde står, at EU "ser frem til at skrive under på de politiske dele af aftalen" og samtidig bekræfter sin intention om at skrive under på resten af aftalen.

EU-Kommissionen har tidligere meldt ud, at hele aftalen ventes at være på plads senest til november.

– Disse skridt vil bekræfte Ukraines frie og suveræne beslutning om at forfølge Ukraines politiske tilknytning og økonomiske integration med Den Europæiske Union, hedder det fra udenrigsministrene.

Ukraines midlertidige regering har allerede tidligere meddelt, at premierminister Arsenij Jatsenjuk begiver sig til Bruxelles på fredag.

Men der har været tvivl om, hvorvidt EU-juristerne rent praktisk ville kunne nå at skille de politiske dele af dokumentet fra handelsdelen.

Det er Jatsenjuk selv, der på det ekstraordinære EU-topmøde i forrige uge har foreslået, at man kun underskriver en del af aftalen nu.

EU er allerede i gang med at fremskynde en række af de økonomiske og handelsmæssige aspekter af aftalen.

Men flere af de økonomiske aspekter afventer, at Ukraines regering laver en aftale med Den Internationale Valutafond for blandt andet at sikre, at der er ordentlig kontrol med både det dybt forarmede lands egne penge og udlandets støtte.

Hele associerings- og frihandelsaftalen blev forhandlet på plads mellem EU og Ukraine allerede forrige år. Den skulle egentlig have været underskrevet på EU's østlige partnerskabstopmøde i Vilnius 29. november sidste år.

Men præsident Janukovitj sprang fra i sidste øjeblik, netop som det ukrainske parlament var ved at gennemføre en række reformer, EU også havde stillet krav om.

Janukovitj begyndte i stedet en tilnærmelse til Rusland, som førte til måneders omfattende folkelige protester og hans eget fald for godt tre uger siden.