EU-ledere gør klar til flere sanktioner mod Rusland

Thorning forventer flere russere på EU's sanktionsliste. Litauens præsident vil gå mod Putins indercirkel.

EU-ledere gør klar til flere sanktioner mod Rusland
EU-ledere gør klar til flere sanktioner mod Rusland

Flere af EU's stats- og regeringschefer lægger torsdag på vej ind til EU-topmøde i Bruxelles op til, at EU skal udvide listen over personer på EU's sanktionsliste mod Rusland.

– Jeg har nu haft lejlighed til at tale med en del kolleger i løbet af dagen. Og noget af det, vi kommer til at beslutte i dag, det er formentlig, at vi udvider listen over dem, som får indefrosset deres midler i EU og får indrejseforbud.

– Den liste bliver udvidet. Og så går vi også til andre diskussioner om at forberede de yderligere sanktioner, så vi har noget klar, hvis det skulle blive nødvendigt, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Litauens præsident, Dalia Grybauskaite, taler ligefrem om en markant udvidelse af den liste på 21 personer, som EU's udenrigsministre godkendte i mandags.

– Vi skal have en meget længere liste end før. Listen er ikke lang nok og tilstrækkeligt omfattende. Jeg mener, at tiden er til at gå efter Putins (Ruslands præsident, Vladimir Putin, red.) nærmeste cirkel.

– Og som næste skridt skal vi tale om en våbenembargo. Tredje fase er økonomi og våbenembargo. Det er det, vi skal tale om i dag. Hvis der stadig er en militærtrussel, så skal våbenembargoen komme med det samme, siger Grybauskaite.

Den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, understreger også vigtigheden af, at det er et samlet EU, der reagerer over for Ruslands aggression over for Krim.

– Vi skal tage yderligere skridt, og vi skal tage dem sammen. Et stærkt Europa er det sidste, Putin ønsker. Han ønsker at splitte os.

– Det er lige nu svært at gøre noget, som kan få Putin til at ændre sin mening. Han mener, at han er på vinderholdet. Men på langt sigt skader hans handlinger Rusland, siger Reinfeldt.