EU-leder rejser til Kina i håb om at stoppe krigen i Ukraine

Spaniens premierminister rejser til Beijing i næste uge, og kort efter følger kommissionsformand og Macron.

Spaniens premierminister rejser til Beijing i næste uge, og kort efter følger kommissionsformand og Macron.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/Ritzau Scanpix

Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, vil ledsage Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, på et besøg i Kina i den første uge af april.

Det bekræfter Macron og en EU-talsperson.

Rejsen finder sted i den første uge af april, men der er ikke oplyst eksakte datoer.

Krigen i Ukraine står øverst på dagsordenen.

Spaniens premierminister, Pedro Sanchéz, har fredag under EU-topmødet i Bruxelles bekræftet, at han allerede i næste uge besøger Kina for at mødes med præsident Xi Jinping.

De europæiske lederes rejser finder sted, efter Xi under et besøg i Moskva i denne uge har udbygget alliancen med Rusland.

– Kina er en global aktør, så det er indlysende, at vi må lytte til deres stemme for at se, om vi imellem os kan bringe denne krig til ende, så Ukraine kan genvinde sin territoriale integritet, siger Sanchez.

Hans møde med Xi finder sted næste fredag.

Macron har tidligere bebudet, at han kommer til Beijing 4. april.

Xi havde inden sit møde med præsident Vladimir Putin i Moskva lanceret en 12-punktsplan, som plæderer for en omfattende våbenhvile.

Flere vestlige ledere har efter Xi's møde med Putin været skeptiske over for Kinas rolle. At Xi har lagt sig helt tæt på Rusland og svoret sin loyalitet over for Putin.

Xi har ikke på noget tidspunkt under krigen i Ukraine haft kontakt til landets præsident, Volodymyr Zelenskyj. Derfor mener kritikerne, at det er meget svært at se ham i rollen som mægler i krigen.

Mediet Politico skriver fredag, at Macron under EU's topmøde i Bruxelles har opfordret sine kolleger til at fordoble deres anstrengelser, så Kina ikke går videre med sin støtte til Ruslands krig mod Ukraine.

– Den franske præsident understregede behovet for at gøre det yderste for at sikre, at Kina ikke støtter Rusland og dets kapacitet til at fortsætte krigen, fortæller en EU-embedsmand.

/ritzau/Reuters