Ekspert: Tegn på at Rusland lægges på is efter Krim-krise

Under et møde om atomsikkerhed i Haag skal G7-landene mandag diskutere Krim-krisen på opfordring af USA.

USA har hasteindkaldt til et møde mellem G7-landene for at diskutere den optrappede styrkeprøve med Rusland om den ukrainske Krim-halvø.

Mødet foregår mandag under et topmøde for atomsikkerhed i den hollandske regeringsby, Haag, og det kan være forstadiet til, at Rusland bliver lagt på is af verdens førende industrielle nationer.

Det mener Flemming Splidsboel, der er ekspert i Rusland og lektor ved Københavns Universitet.

– Det, vi ser, er forstadiet til, at G8, som vi kender det, vil være slut i hvert fald i en vis periode.

– Mødet får ikke stor betydning, men det er noget, der vil kunne mærkes. Det er tegn på, at de syv lande mener det alvorligt, og at Rusland vil blive udelukket fra selskabet, siger Flemming Splidsboel til Ritzau.

Det er USA's præsident, Barack Obama, der har indkaldt til mødet, hvor formålet er at drøfte krisen, og hvordan Ukraine kan hjælpes, nu da Rusland officielt har optaget den ukrainske halvø ved Sortehavet i den russiske føderation.

Flemming Splidsboel understreger, at han ikke kender de tekniske lovregler i gruppen, hvor verdens førende industrielle nationer mødes.

Han spår, at mødet ikke vil ende med en udelukkelse af Rusland, men han forestiller sig, at G8, hvor Rusland er medlem, lægges på is, mens G7 fortsat vil mødes.

Før Rusland blev optaget i G8 i 1998, var gruppen kendt som G7. Den gruppe af lande udsatte for nylig forberedelserne af et topmøde i Sotji, hvor Rusland skulle være vært som følge af det roterende formandskab.

Selvom det ikke er noget, der får stor omtale i de russiske medier, er Ruslands præsident, Vladimir Putin, skuffet over udelukkelsen, vurderer Flemming Splidsboel.

– Putin er skuffet over dette møde, men meldingerne fra Rusland er, at han er fuldt kampklar.

– Netop G8 er attraktivt for Rusland, for det er tegn på, at landet er blandt de førende højteknologiske nationer i verden. Nu bliver man sparket ud, og selvom de ikke vil indrømme det, er det noget, der bider på dem, siger Flemming Splidsboel.

Han regner med, at der vil komme en erklæring fra G/-mødet med skarp kritik af Rusland.

G/-landene er Canada, Frankrig, Italien, Japan, Storbritannien og Tyskland, som mandag eftermiddag mødes med USA i Haag.