Ekspert: Taliban har interesse i lade valg forløbe

Afghanerne stemte, mens trusler fra Taliban hang i luften. Men Taliban har interesse i at lade valget forløbe.

Afghanistans indbyggere trodsede lørdag trusler fra Taliban og strømmede til deres lokale valgsteder for at afgive deres stemme på efterfølgeren til den nuværende præsident Hamid Karzai.

Valget fik lørdag en relativ rolig start, men der var dog også rapporter om vold under første valgrunde, og i følge regeringskilder blev tre valgsteder beskudt af Taliban i Parwan-provinsen.

Men på trods af uro fra Taliban har oprørsbevægelsen i det lange forløb en interesse i at lade valget forløbe, siger Mikkel Vedby Rasmussen, professor og leder af center for militære studier ved Københavns Universitet.

– Taliban skal efter valget have nogen at forhandle med, og de skal have nogen, de kan lave en aftale med, om hvad der skal være Afghanistans fremtid, siger han og forsætter:

– De har selvfølgelig forsøgt at chikanere, men til syvende og sidst er det også i deres interesse at have en præsident i Kabul.

Valgobservatører siger, at valgdeltagelsen var så høj, at stemmestedernes åbningstid måtte forlænges en del steder.

Indenrigsminister Omar Daudzai oplyser, at 400.000 mand fra Afghanistans politi, hær og efterretningstjenester er sat til at sikre ro og orden under valget.

Det afghanske valg finder nemlig sted, mens de udenlandske interventionsstyrker i landet er ved at afslutte deres mission, men ifølge Mikkel Vedby Rasmussen er politiets og militærets indsat under valget ikke det mest interessante.

– Den største test for det afghanske politi og militær er ikke, om de kan klare en kæmpestor bevogtningsoperation, hvor de er så mange, siger Mikkel Vedby Rasmussen og fortsætter:

– Den egentlige test består i, om de afghanske sikkerhedsstyrker kan klare det lange seje træk og dag-til-dag operationer.

Omkring 13,5 millioner af Afghanistans 28 millioner indbyggere har mulighed for at stemme.

Den nuværende præsident Hamid Karzai har ikke ret til at genopstille endnu engang i henhold til forfatningen.

De tre favoritter ved valget er tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, medarbejder i Verdensbanken Zalmay Rassoul samt tidligere finansminister Ashraf Ghani.