Clinton og Trump skærper tonen i ny fase af valgkamp

Med godt 100 dage til valget skal amerikanerne tage stilling til polariserede og stærkt upopulære kandidater.

Tilhænger af Hillary Clinton venter på at høre den første nominerede kvinde tale i en valgkamp, hvor tonen skærpes mere og mere efter de to partiers partikonventer.
Tilhænger af Hillary Clinton venter på at høre den første nominerede kvinde tale i en valgkamp, hvor tonen skærpes mere og mere efter de to partiers partikonventer.

Hillary Clinton og Donald Trump har skærpet tonen yderligere i præsidentvalgkampen, som er gået ind i en ny fase efter de to partikonventer, hvor Demokraterne og Det Republikanske Parti har valgt deres nominerede til Det Hvide Hus.

Clinton har efter sin historiske takketale, hvor hun accepterede at stille op som den første nominerede kvinde til præsidentvalget, ført valgkamp i Philadelphia forud for en rundrejse i "rustbælte-staterne" Pennsylvania og Ohio, som er centrum for dele af den amerikanske stålindustri.

I Colorado, som er en vestlig nøglestat i valgkampen, erklærede hendes modstander, at han "ikke længere vil være Mr Nice Guy."

Trump kaldte Clintons tale på partikonventet for "gennemsnitlig" og omtalte hende som en "løgner". Han lovede, at han ville stoppe for tilstrømningen af syriske flygtninge.

– Jeg er begyndt at være enige med jer, sagde den 70-årige Trump til tilhængere, som taktfast råbte om Clinton "sæt hende i fængsel, sæt hende i fængsel".

Med godt 100 dage til præsidentvalget 8. november skal de amerikanske vælgere tage stilling til to stærkt polariserede visioner – og to stærkt upopulære kandidater.

Den 68-årige Clinton betegner Trump som en trussel mod demokratiet, og hun kæmper for at vinde moderate republikanske vælgere, som er frastødt af den tidligere reality tv-stjerne. Samtidig skal Clinton kæmpe for at vinde terræn hos venstrefløjen i hendes eget parti.

– Jeg genkender ikke det billede af USA, som Trump skildrer. Han maler et negativt, splittet og mørkt billede af et land i tilbagegang. Jeg siger ikke, at alt er rosenrødt, men jeg siger, at vi gør fremskridt, og at vi stadig har arbejde foran os, siger Clinton.

Hun har lovet at fokusere på dele af USA, som føler, at de er udelukket og forsømt – steder, hvor faldende levestandard, utryghed og arbejdsløshed har fået mange til at gå ind for Trump.

Hendes republikanske modstander, der lover vælgerne lov og orden, ønsker at fremstå som outsideren, der vil ruske op i Washington, skabe arbejdspladser, nedbringe det offentlige budgetunderskud og stoppe illegal indvandring.

– Dette land vil ikke være i nogen god stand, hvis hun bliver valgt. Hun ved ikke, hvordan man skal vinde. Hun er ikke en vinder, siger han i et interview bragt af tv-stationen ABC News.