Australien må vente i dagevis på at få en ny regering

Efter valggyser står det klart, at hverken regeringen eller oppositionen kan erklære sig som vinder af valget.

I otte uger har premierminister Malcolm Turnbull, billedet, og oppositionsleder Bill Shorten ført valgkamp, og lige så længe har meningsmålingerne forudsagt et tæt resultat.
I otte uger har premierminister Malcolm Turnbull, billedet, og oppositionsleder Bill Shorten ført valgkamp, og lige så længe har meningsmålingerne forudsagt et tæt resultat.

Australierne må formentlig vente i flere dage, før det står klart, hvilken regering der skal lede landet "down under" fremover.

Resultatet af lørdagens parlamentsvalg er så tæt, at hverken den siddende liberal-konservative koalitionsregering eller oppositionspartiet Labor kan mønstre et flertal.

Samtidig oplyser Australiens føderale valgkommission, at optællingen af blandt andet brevstemmer til underhuset først vil blive genoptaget tirsdag, skriver avisen Sydney Morning Herald.

I rekordlange otte uger har premierminister Malcolm Turnbull og oppositionsleder Bill Shorten ført valgkamp, og lige så længe har meningsmålingerne forudsagt et tæt resultat.

Turnbulls koalition af partier står med 77,8 procent af stemmerne optalt til 65 pladser i underhuset. Bill Shortens Labor står til 67.

Der er 150 pladser i parlamentet, og dermed skal der mindst 76 pladser til et flertal.

I 13 valgkredse er resultatet så tæt, at der endnu ikke er udpeget en vinder. Labor fører i seks af dem, skriver tv-stationen ABC.

Hvis Malcolm Turnbull, der kom til magten ved et politisk kup i egne rækker i september, skal forblive premierminister, skal han håbe på støtte fra en række uafhængige kandidater eller danne en mindretalsregering.

Den 61-årige rigmand har i løbet af valgkampen argumenteret for, at hans koalitionsregering vil være den bedste til at sikre en stabil økonomi i Australien i de kommende år.

Men udskrivelsen af valget før tid ser ud til have givet bagslag for koalitionspartierne i regeringen, noterer Sydney Morning Herald. Før valget sad koalitionen på 89 mandater og går altså markant tilbage.

Ender Turnbull med at tabe, bliver Bill Shorten den femte premierminister i landet på blot seks år.

Ifølge ABC er dette dog ikke et af to realistiske scenarier, som det ser ud nu. De er i stedet, at enten vinder regeringen ni ud af de 13 pladser, hvor der er tæt løb, og kan fortsætte med absolut flertal, eller også bliver det en meget ustabil mindretalsregering.

Hvis det ender med, at der ikke tegner sig et flertal til nogen af siderne, får den siddende regering typisk det første forsøg til at danne et regering. Det kræver ifølge ABC dog, at den kan vinde en tillidsafstemning i underhuset.