
Qatars nye beskæftigelseslov, der træder i kraft tirsdag, vil ikke forbedre forholdene for de mange gæstearbejdere, der knokler for at få landet klar til VM i fodbold i 2022.
Det konkluderer Amnesty International i en ny rapport, "New name, old system? Qatar's new employment law and abuse of migrant workers".
Ørkenstaten havde lovet gennem reformer at gøre en ende på det såkaldte sponsorsystem kafala. Systemet giver ifølge Amnesty arbejdsgiverne næsten ubegrænset magt over deres ansatte og forhindrer arbejderne i at skifte job eller rejse hjem.
Men det er ikke sket. Det konkluderer Amnesty, der kalder reformerne "magre".
Ifølge organisationen er risikoen for tvangsarbejde og andre overgreb fortsat høj for landets over 1,5 millioner gæstearbejdere. De udgør 94 procent af arbejdsstyrken.
– Denne nye lov kan måske slippe af sted med ordet "sponsorering", men den efterlader det samme basale system intakt, udtaler James Lynch, vicedirektør for globale spørgsmål i Amnesty International, i rapporten.
Amnesty International opfordrer derfor Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) til at gribe ind. Det skal ske i håbet om, at Qatar opfylder basale menneskerettigheder og beskytter arbejdstagernes rettigheder frem mod slutrunden i 2022.
– Fifa, andre store sponsorer og udenlandske regeringer, der ønsker at etablere forretningsforbindelser med Qatar, kan og må ikke bruge denne reform til at påstå, at problemet med misbrug af gæstearbejdere er blevet løst, tilføjer han.
Men regeringen i Qatar afviser beskyldningerne.
– Vi er fortsat engageret i udviklingen af et arbejdsmarked, der er retfærdigt for både arbejdsgivere og medarbejdere, oplyser en talsperson for regeringen ifølge Qatars statslige nyhedsbureau.
Det skriver nyhedsbureauet dpa.
Det var i 2010, at Qatar blev tildelt værtskabet for VM i fodbold i 2022. Siden har den rige oliestat været under heftig international kritik.
I begyndelsen blev der spekuleret i, om Qatar havde betalt sig til værtskabet, og senere er kritikken gået på arbejdsforholdene for de mange migrantarbejdere.