Aktivister og fattige lande ved COP27 kræver klimaretfærdighed

Over 130 udviklingslande foreslår før afsluttende forhandlinger ved COP27 en pengefond til klimakatastrofer.

Med rødmalede hænder for at symbolisere blod råber aktivister ved COP27 aktørerne op. De kræver blandt andet klimaretfærdighed for fattige lande.

Med rødmalede hænder for at symbolisere blod råber aktivister ved COP27 aktørerne op. De kræver blandt andet klimaretfærdighed for fattige lande.

Spørgsmålet om klimaretfærdighed gennemsyrer klimatopmødet COP27 i Sharm el-Sheikh, Egypten.

Ved FN-klimamødet står aktivister nærmest i kø for at råbe aktørerne op.

En gruppe af aktivister med rød maling på hænderne har onsdag samlet sig lige inden for indgangen ved COP27.

Den røde maling symboliserer, at dem ved magten har blod på hænderne, fordi de ikke gør nok.

– Hvad vil vi have? Klimaretfærdighed!

– Hvornår vil vi have det? Nu!, lyder slagordene fra dem.

De kræver, at de rige lande skrider til handling. At de går med til at betale klimakompensation til de fattige lande, der rammes hårdest af klimaforandringerne.

For det er de rige lande, der udleder mest CO2 og dermed bidrager mest til klimaforandringerne, der altså særligt er medskyldige i klimakatastrofer i fattige lande, som i høj grad selv står med udgifterne.

Aktivisternes opråb er et slags ekko af, hvad en gruppe af mere end 130 lande og Kina præsenterede tirsdag.

De fremsatte et såkaldt positionspapir forud for de afsluttende forhandlinger ved COP27, der officielt skal slutte fredag, men formentlig går i overtid, som det er sket flere gange tidligere.

Positionspapiret foreslår en særlig fond, der skal hjælpe udviklingslandene med at klare de stigende omkostninger, som klimakatastrofer giver.

Det er der brug for "med det samme", hedder det i udspillet fra blokken af lande, som er den største samlede forhandlingsgruppe ved COP27.

De specificerer ikke, hvor mange penge der skal smides i fonden. Det fremgår heller ikke, hvor pengene skal komme fra.

Men det ligger mellem linjerne, at det er de rige lande, der skal punge ud, da netop penge og de rige landes nølende tilgang til finansieringsspørgsmålet ligger højt på dagsordenen ved klimamødet, hvor klimakompensation for første gang nogensinde officielt er på dagsordenen.

Fonden bør være på plads inden næste års klimatopmøde i Dubai, mener gruppen af lande.

Udsigterne til sådan en fond er dog tvivlsomme. USA og EU mener, at det er bedre at kigge på de nuværende mekanismer for finansiering og holde sig i de spor.

Og i det første udkast til en sluttekst ved COP27 er der lagt op til, at det er den vej, det går. Udkastet kan dog nå at se helt anderledes ud, før en endelig aftale er på plads.

En aftale kræver, at alle lande ved COP27 nikker ja til den.

/ritzau/