17 ukrainske børn tilbageholdt i Rusland vender hjem

Over 16.000 ukrainske børn er ifølge Kyiv blevet deporteret til Rusland under krigen, skriver AFP.

Over 16.000 ukrainske børn er ifølge Kyiv blevet deporteret til Rusland under krigen, skriver AFP.

Foto: Sergei Chuzavkov/Ritzau Scanpix

Få minutter efter bussen bragte ham tilbage til Kyiv sammen med mere end et dusin andre børn fra det russisk besatte område, kunne en 10-årig dreng springe og løbe sin far i møde.

Denys Zaporozhtjenko omfavnede sin søn og kyssede ham på panden, før han også omfavnede sine to døtre, som også var blandt de 17 hjemvendte børn, der havde været adskilt fra deres forældre og familier i måneder.

Han så sidst sine børn i oktober i Kherson, da de blev sendt til en russisk sommerlejr. Han accepterede det, da han frygtede hårde kampe i området, og var derfor glad for, at hans børn blev sendt til Krim.

Han fortrød, da der var gået to uger, og de ikke kom tilbage. Han kom til at frygte for børnenes sikkerhed i mange måneder.

Genforeningen af ukrainske forældre og deres hjemvendte børn fra Rusland kom torsdag i stand på et initiativ fra organisationen Save Ukraine.

Den private organisation kæmper mod, hvad de kalder illegale deportationer af ukrainske børn fra Ukraine til russisk-kontrollerede territorier,

Over 16.000 ukrainske børn er ifølge Kyiv blevet deporteret til Rusland siden 24. februar sidste år, hvor Rusland invaderede landet. Mange af børnene er blevet bragt til institutioner eller til adoptivfamilier.

Rusland hævder, at børnene er blevet reddet væk fra krigens rædsler.

– Familier bliver sommetider presset til at sende deres børn væk på såkaldte ferier, siger advokaten Myroslava Kharchenko fra Save Ukraine.

Vidner har sagt, at russiske embedsmænd sommetider har truet forældre med, at hvis ukrainerne når frem til området, så kommer de sammen med amerikanske lejesoldater, som vil slå og voldtage børnene.

– Efter afpresning, manipulation og trusler fjerner de børnene, siger Kharchenko, som tilføjer, at forældre tidligere selv har måttet tage ud og søge efter deres børn.

For første gang har Save Ukraine organiseret en kollektiv sporing og samling af børn. Gruppens chartrede bus kørte fra Polen til Belarus og så videre til Rusland for at finde ukrainske børn, som var blevet taget fra deres forældre.

Den Internationale Straffedomstol (ICC) udstedte i sidste uge en arrestordre på Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Marija Aleksejevna Lvova-Belova, Ruslands kommissær for børns rettigheder.

Anklagerne mod dem gælder deporteringer af børn fra Ukraine til Rusland.

/ritzau/AFP