Ifølge Danmarks Statistik fejrede 1.373 par i 2022 deres krondiamantbryllup. I år bliver ægteparret Birthe og Svend Aage Nielsen, der bor på Faxevej lige overfor Højager Belysning, en del af statistikken. Torsdag den 2. februar har de været gift i 65 år.
– Vores bryllupsdag er samme dag som min fødselsdag, fortæller Birthe, der fylder 85 år den 2. februar. Svend Aage er knap to år ældre, han er 86 år og har fødselsdag i juli.

Svigerfars fødselsdag
Parret mødte hinanden på Bornholm, hvor Birthe er født på Pilegården i Klemensker og opvokset i Knudsker, og hvor Svend Aage tilbragte sin soldatertid. I fritiden var der mulighed for at komme ud og tjene lidt penge som medhjælper på gårdene, hvilket Svend Aage benyttede sig af.
– Jeg hakkede roer med Birthes svoger. Jeg havde motorcykel, og en dag kørte jeg ham hjem til svigerfar, som holdt fødselsdag. Jeg blev inviteret med indenfor, og der mødte jeg Birthe, hun var 17 år, husker Svend Aage, for Birthe, der som 16-årig rejste hjemmefra til Sjælland, var heldigvis hjemme på ferie.
Svend Aage stammer til gengæld her fra egnen, hvor begge hans forældre arbejdede på Juellinge Herregård. Efter 16 måneder på Bornholms Kaserne vendte Svend Aage tilbage til Karise og med sig havde han Birthe. Parret flyttede ind hos forældrene, og der gik ikke længe før brylluppet skulle stå.
– Jeg blev gravid og måtte skrive hjem til min far om tilladelse til, at vi kunne blive gift, fortæller Birthe.
Tilladelsen blev givet og parret blev viet på højskolen i Karise. Svend Aage blev bondekarl først på gården Svanekær i Arnøje, siden på Gunderup under Vallø Stift, hvor Svend Aage fik interesse for skoven og sidenhen blev skovarbejder.
Aktiv fritid
I 1967 flyttede familien, der på det tidspunkt var udvidet med fire børn, til Nordgården i Køge, hvor Svend Aage skulle være vicevært.
– Det var noget helt andet, end vi har regnet med, så efter to år og to måneder vendte vi tilbage til Vallø Stift. I den tid vi boede i Køge, tror jeg, at skovfogeden nåede at ringe til mig 50 gange for at høre, om jeg var interesseret i at vende tilbage, husker Svend Aage.
Familien boede i Vallø Stifts huse de følgende 30 år, bl.a. i Nyhavehuset, og Svend Aage arbejdede i skoven, mens Birthe – udover at være hjemmegående med de fire børn, som alle gik på Hotherskolen i Hårlev – havde forskellige jobs, bl.a. i køkkenet på Teaterbygningen i Køge og på Vallø Savværk, hvor hun lavede rørepinde til malerne.
Også fritiden var fuld af aktiviteter. Svend Aage var blandt andet med til at starte Himlingøje Folkedansere op, og Birthe og Svend Aage dansede folkedans sammen i 32 år. Folkedansen førte til mange ture og opvisninger rundt omkring i landet, bl.a. gik turen i mange år til Sønderjylland i bededagsferien.
De har også været til landsstævne i Finland, hvor de bl.a. skulle danse en varm sommerdag i 40 graders varme – har man prøvet at være iført en folkedanserdragt, ved man godt, at den er god at holde varmen i. Og apropos dragter, så syede Birthe og Svend Aage selv deres dragter, fra huen i top til strømperne, som dog var hjemmestrikkede, nede ved tæerne.
Svend Aage gik også i mange år til gymnastik; han startede som barn i Hellested Forsamlingshus og var som voksen i mange år aktiv i Himlingøje, hvor han også har været en del af juletræskomiteen og bestyrelserne i gymnastikforeningen og forsamlingshuset. Han har endvidere – sammen med Klaus Kirkø – opført sidebygningen og udvidet køkkenet i forsamlingshuset.
Og deres aktive fritid er gået i arv:
– Børnene gik til fodbold, gymnastik, folkedans, bordtennis, og vi var altid med. I dag bliver mange forældre i en sen alder, så de ikke kan være med på samme måde. De unge i dag skal passe på ikke at foretage sig noget, lyder nogle af overvejelserne fra det livserfarne ægtepar.
– Vi har altid været der for hinanden. Vi har altid været sammen i vores fritid, og vi har altid haft det sjovt, også med vores venner. Det er godt nok gået lidt ned ad bakke den seneste tid, vi har mistet nogle af vennerne og Birthe har sin slidgigt, men vi har ikke noget at klage over, opsummerer Svend Aage.
Stærkt familiesammenhold
I 2000 købte ægteparret huset på Faxevej 23B, hvor de stadig er glade for at bo, selvom soveværelset ligger på førstesalen. Det har installationen af en lift hjulpet på, så Birthe – der har slidgigt i ryggen og har fået opereret sit venstre knæ af to omgange – kan komme op og ned ad trappen uden at risikere at falde, hvilket hun gjorde i april sidste år med en hospitalsindlæggelse til følge.
Begge har de for længst forladt arbejdslivet, og bruger nu tiden med hinanden og deres familie, der udover fire børn også tæller svigerbørn, syv børnebørn, syv oldebørn og to oldebørn mere på vej, indtil videre.
– De er så søde, alle sammen, de klarer sig godt. Og vi får besøg af dem alle sammen, siger Birthe og viser en af årets julegaver frem: en digital fotoramme, der jævnligt bliver opdateret med nye fotos fra familien.
– Og hver onsdag formiddag, i vinterhalvåret, mødes vi med Efterlønsklubben på Hårlev Bibliotek. Kvinderne strikker og nørkler, jeg strikker for eksempel strømper og sutsko, mens mændene spiller kort. Vi tager også på ture sammen, fortsætter Birthe.
– To gange om ugen spiller jeg krolf oppe ved Hårlevhallen. Hvis ikke vi kan finde på andet, så kan vi godt finde på at spille 500 herhjemme, supplerer Svend Aage.
Fejres på dagen
Til spørgsmålet om, hvordan man lykkes med et 65 år langt ægteskab, er der behov for at tænke lidt:
– Det har vi aldrig spekuleret over. Vi har altid enes og er fulgtes ad i fritiden. Det gælder vel bare om at opføre sig ordentligt over for hinanden, ikke at rende med andre, konstaterer Svend Aage.
Blandt gaverne, da parret fejrede deres diamantbryllup i 2018, var for øvrigt en udlandstur med et af børnene. Turen foregik i et mobilehome og gik dels til Holland, hvor de skulle til André Rieu koncert og videre til Schweiz, hvor de bl.a. besøgte Svend Aages storesøster, som har boet i Basel i mange år.
Hun kommer ikke til krondiamantbrylluppet, men det gør resten af familien, 43 gæster i alt, som er inviteret til frokost på dagen, den 2. februar. Forinden vil der mellem kl. 8-10 være morgenkaffe. Begge dele foregår i Hårlevhallernes cafeteria, og selvom Birthe elsker at lave mad, så har de denne gang valgt at få andre til at lave maden.
Stort tillykke med den særlige dag.
