En flaske vodka. Det var hvad en 53-årig mand ifølge eget udsagn havde indtaget, da han 13. november sidste år satte sig ind bag rattet på en ladvogn, der tilhørte hans arbejdsgiver.
Han kunne ved Retten i Roskilde ikke huske, hvor han skulle hen den pågældende dag. Han kunne dog godt huske, at han på denne søndag opholdt sig hos sin datter i Karise, hvor fra han kørte, efter han i løbet af dagen havde indtaget de 70 centiliter en hel flaske vodka indeholder.
Han medgav i retten, at det virkede sindssygt, at han havde kørt bil den pågældende dag, men han huskede intet om selve kørslen, og hvorfor han fra en start satte sig ind i bilen.
Han kunne heller ikke huske om han drak under kørslen, men han var sikker på, at det var vodka han drak.
Under afhøringen i retten forklarede han, at han i små glimt kunne huske en politibil med blinkende lys, og at han fik håndjern på, Han huskede også, at han vågnede op i en celle mandag 14. november, hvor han blev fremstillet i et grundlovsforhør foran en dommer.
Her blev han frihedsberøvet, og den 53-årige mand med polsk oprindelse har siddet varetægtsfængslet lige siden.
Siden 2013 har han haft arbejdstilladelse i Danmark og boet i landet, hvor han også har fået et dansk cpr-nummer.
Kørte mod trafikken
I retten kom det frem, at den blodprøve, som blev udtaget sent søndag aften, viste en alkoholpromille på 3,04. Det var vel at mærke en aftentime, hvor han forventedes at møde på job mandag morgen klokken seks.
Inden han blev standset af en politipatrulje, havde han i to tilfælde bragt andre bilisters liv og levned i overhængende fare. Kun hurtige reaktioner fra disse trafikanter forhindrede en stor ulykke denne søndag aften mellem klokken 19.30 og 20.
På dette tidspunkt kørte den 53-årige mand på strækningen mellem Strøby og Store Heddinge. Omkring Vindspinderivej trak han over i vejbanen med modsatrettet trafik.
En modkørende bil nåede lige netop at undvige, så kun sidespejlet blev ramt. Desuden gav det nogle ridser på bagenden af bilen. Mere skete der ikke – ud over det var et chokeret ægtepar, der måtte holde ind til siden og tjekke sig selv og bilen, inden de kunne køre videre.
Først lidt senere kom de så meget til sig selv, at de ringede til politiet og fortalte om den uhyggelige episode på Stevnsvej. Derefter blev der sendt en patruljevogn til Stevns med udrykning og blinkende lygter.
Frontalt mod politiet
Den 53-årige slingrede på det tidspunkt videre ud ad Stevnsvej og senere Bjælkerupvej med kurs mod Store Heddinge. I rundkørslen ud for købstaden tager han en hel omgang og kører retur ad Bjælkerupvej.
Det er her han møder politibilen – i den forkerte vejbane i forhold til trafikken.
– Hvis ikke min kollega havde reageret, som han gjorde, så havde der været tale om et frontalt sammenstød, og det havde vi næppe overlevet, forklarede den ene af de to politiassistenter i patruljevognen, da de begge afgav forklaring i retten.
Føreren af politibilen havde klodset bremsen og kastet bilen ud til siden, så de endte i rabatten. Det lykkedes at få politibilen ud fra rabatten, hvorefter de satte efter vanvidsbilisten i ladvognen.
De fik ladvognen standset, hvor Østbanens skinner krydser Bjælkerupvej, og de fandt både mandens sygesikringskort samt ID med foto i førerkabinen. Han var derfor rimelig nem at identificere for betjentene.
Fængsel og frakendelse
Domsmandsretten i Roskilde fandt det bevist, at den polske mand havde kørt spirituskørsel med en ekstremt høj promille. Hvilket han også selv tilstod.

De to lægdommere og den juridiske dommer fandt også, at han med sin handling må have indset, at der var overhængende risiko for, at han udsatte andre trafikanter for fare.
På den baggrund mente de tre dommere, at der var tale om et groft tilfælde af vanvidskørsel, og det derfor burde føre til skærpet straf.
Den 53-årige mand blev idømt seks måneder ubetinget fængsel samt frakendelse af retten til at køre bil i tre et halvt år fra og med 13. november 2022.
Ud over at han skal betale sagens omkostninger fik den polske statsborger også en advarsel om udvisning. Men da udvisning vil være i strid med Danmarks internationale forpligtigelser, som det lød i retten begrundelse, slap han med advarslen.
Da den dømte er EU-borger, kan udvisning kun ske i overensstemmelse med de principper, der efter EU-reglerne gælder for begrænsning af retten til fri bevægelighed.
Hverken den dømte eller anklagemyndigheden har anket dommen, oplyser Retten i Roskilde – dommen blev afsagt 13. januar, så ankefristen er overskredet.
Alkohol og symptomer
Rusvirkningen af alkohol sker 5-20 minutter efter, at man har drukket. Man kan få følgende symptomer, når man drikker:
0,2 promille: Øjets evne til hurtigt at fokusere og omstille sig fra lys til mørke forringes.
0,5 promille: Evnen til på en gang at opfatte situationer og samtidigt udføre præcise bevægelser forringes. Synsvinklen indsnævres.
0,8 promille: Man får nedsat koordinationsevne og øget reaktionstid.
1,0 promille: Opmærksomheden og koncentrationsevnen er svækket. Man begynder at blive træt og får nedsat balance- og bevægelsesevner.
1,5 promille: Man får udtalt forringet bevægelsesevne og talebesvær. Centralnervesystemet har fået nok.
2,0: promille: Udtalte forgiftningssymptomer, manglende selvkontrol.
3,0 promille: Man har manglende kontrol med for eksempel urinblæren, og man kan blive bevidstløs.
4,0 promille og derover: Man bliver bevidstløs, og man er i livsfare.
De fleste falder lettere i søvn efter at have drukket alkohol. Men søvnen er ofte urolig, man vågner ofte, og dagen efter er man ofte træt og uoplagt. Man kan få mareridt, fordi drømmesøvnen (REM-søvnen) undertrykkes i første del af natten.
Kilde:: www.omalkohol.dk