Urklang skifter ud på holdet bag koncerten

Birgit Løkke har arbejdet videre med logoet til Klint-forestillingen og frembragt dette symbol for Urklang i Spil-koncerten, der opføres fire gange til august.
Birgit Løkke har arbejdet videre med logoet til Klint-forestillingen og frembragt dette symbol for Urklang i Spil-koncerten, der opføres fire gange til august.

Den storstilede koncert i Pyramiden i Boesdal: Urklang har måttet skifte ud på holdet, oplyser arrangørerne. Det sker efter et afbud fra de to musikere: Jonas Olesen og Sandra Boss, der var udset til at være medkomponister på det værk, som skal opføres med Bo Karbergs verdensarvsinstrument som akse.

– Jonas og Sandra danner også par privat, og de venter barn til august. Familieforøgelsen var indkalkuleret i forhold til komposition og prøver, men i april stod det klart, at med en forestående fødsel umiddelbart før premieren på Urklang hang enderne ikke sammen mere, siger Urklangs iscenesætter Lene Vestergård.

– Jeg gravede mig kortvarigt ned i ærgrelse. Men dagen efter, at Jonas og Sandras med beklagelse trak sig, gav vi os i kast med den nye situation, siger hun.

Ændringen betyder, at Birgit Løkke – der også har været komponist på multiteaterforestilllingen: Klint 1 og 2 – nu bliver enekomponist på Urklang.

Det nyudviklede Urklang spilles bl.a. fra et klaviatur, så uden Jonas Olesen og Sandra Boss manglede der også en tangentspiller. Det varede ikke længe, før organist Charlotte Muus Mogensen dukkede op i Birgit Løkkes og Lene Vestergårds overvejelser.

– Gennem samarbejdet i Klint 1 og 2 har vi et nært kendskab til hinandens forcer og musikalitet. Vi har set hinanden arbejde og ved, at vi inspirerer hinanden i processen, siger Birgit Løkke.

Korsangere søges

Birgit Løkke har fra KLINT 1 et kæmpe lydarkiv af optagelser fra naturen ved Stevns Klint, og hun vil nu selv kombinere naturlydene med temaerne. Derudover har hun sammen med Lene Vestergård besluttet alligevel at indarbejde korsangere i kompositionen.

– Da vi satte os sammen og gennemgik tekst og den dynamik, som jeg arbejdede med i de enkelte temaer, dukkede der hele tiden menneskelige stemmer op: ekkoer af teksten, hvisken, åndedrag, suk og enkle sangstrofer. Så Charlottes medvirken bliver også på den front en gevinst. Hendes erfaring med at få sangere til at klinge er i særklasse, siger Birgit Løkke.

Nu er de to projektmagere igen på udkig efter sangere. Nogle af sangerne fra Klint har meldt sig igen, men der er et stykke vej til de 12 sangere, der er målet.

Birgit Løkke og Charlotte Muus Mogensen kommer begge til at spille på UrKlang, Birgit hovedsageligt som perkussionist og Charlotte først og fremmest via tangenter. Derudover vil der medvirke en tubaist, som der ikke er sat navn på endnu.

Lene Vestergård vil som Viseren i den 12-kantede Pyramide formidle teksten til UrKlang i Spil sammen med korsangerne.

Koncerten opføres fire gange – torsdag-søndag 22.-25. august – i den store pyramide i Boesdal Kalkbrud.