Stevns: Skandinavisk Jura-Kalk får 1 million kroner til projekt fra Region Sjælland

Stevns: Skandinavisk Jura-Kalk får 1 million kroner til projekt fra Region Sjælland

Mikkel

Tre sjællandske virksomheder, der i blandt en på Stevns, kan hver se frem 1 million kroner i støtte fra Region Sjælland. Skandinavisk Jura-Kalk på Stevns, We Do Wood i Roskilde og AK Entreprenørservice i Rønnede skal bruge pengene til at realisere projekter, der både skaber vækst og gavner miljøet.

Tidligere i år udpegede regionen seks lokale virksomheder som aktører i Grønne Forretningsmodeller. Programmet er aftalt mellem Erhvervsstyrelsen og landets fem regioner og Bornholm Regionskommune. I Fase 1 fik virksomhederne hver 250.000 kr. til at gøre deres ideer klar til et egentligt projekt, der kunne realiseres. I den fase blev de sjællandske deltagere vejledt af CAPNOVA, investerings- og udviklingsselskab med base i Roskilde og Aarhus. De tre projekter Nu er de seks projektet blevet vurderet af et ekspertpanel. Tre er gået videre til Fase 2. Her venter yderligere 1 mio. kr. fra regionen til at hjælpe med at omsætte ideerne til praksis. Skandinavisk Jura-Kalk vil udvikle en ny form for mørtel og som den første mørtelfabrik i verden få sine produkter certificeret under miljøsystemet Cradle to Cradle. We Do Wood vil sikre en bæredygtig leverance af kinesisk bambus til sin møbelproduktion. Og AK Entreprenørservice vil opbygge en forretning omkring genbrug af larvefødder fra entreprenørmaskiner og kampvogne.

Adm. direktør Rasmus Jørgensen, Skandinavisk Jura-Kalk, St. Heddinge.

(Foto: Peter Jarvad).

Rasmus Jørgensen fra Skandinavisk Jura-Kalk på Stevns fortæller:

Vores produkter er kalk og mørtel til renoveringer. Vi vil gerne ind på nybyggeri, hvor cementmørtel har været den dominerende mørtel siden 1960’erne, fordi den er stærkere end kalkmørtel. Men i dag er konstruktionerne i bygningerne så stærke, at kalkmørtel har rigelig styrke til at kunne bruges. Med kalkmørtel får du en større fleksibilitet, hvor huset kan bevæge sig uden at få skader i murværket. ? Nu vil vi udvikle en funktionsmørtel, hvor vi genbruger sten og mørtel. Murstenene vil kunne genbruges, fordi kalkmørtel er nem at rense af, i modsætning til cementmørtel. Derefter kan mørtelen knuses og genbruges i ny mørtel. Vores nye mørtel vil også være nem at arbejde med, da den bliver federe end traditionel mørtel. ? Vi vil gerne lave en funktionsmørtel, der overholder dagens normer til nybyggeri, så vi ikke kun leverer til istandsættelser, men også til nye huse. Vi tænker også ind, at disse huse en gang vil kunne skilles ad, og materialerne genbruges i nyt byggeri. River du et hus ned i dag, kan du bare bruge det til vejfyld, fordi mursten og cementmørtel ikke kan skilles ad. Det indgår også i projektet, at alle vores produkter skal certificeres under miljømærkningen Cradle to Cradle, fordi de kan genbruges. Vi vil være den første mørtelfabrik i verden, der opnår det. ? I dag bruges vores kalkmørtel primært til istandsættelse af kirker, slotte, herregårde og andre gamle bygninger. Firmaet blev etableret af min far, Michael Jørgensen, i 1976. Vi er otte medarbejdere. Går det nye projekt, som jeg drømmer om, kan det blive rigtig stort. Kan vi i første omgang få bare et par procent af markedet for nybyggeri, er vi glade. En af flere indsatser i regionen For Region Sjælland er det en helt central prioritet at hjælpe sjællandske virksomheder med at optimere brugen af energi og andre ressourcer, fastslår regionsrådsformand Jens Stenbæk. ? Prisen på vigtige ressourcer som energi og materialer vil kun gå én vej, og det er opad. De virksomheder, der formår at udvikle forretningsmodeller med effektiv og begrænset brug af ressourcer, vil stå stærkest i fremtidens globale konkurrence om markedsandele, siger Jens Stenbæk.

Grønne forretningsmodeller er en blandt flere indsatser, som regionen støtter for at skubbe på denne udvikling. For Jens Stenbæk er projektet også et godt eksempel på, at regionale udviklingsmidler kommer de sjællandske virksomheder direkte til gode.

? Jeg er rigtig glad for, at vi nu er nået så langt i projektet, at virksomhederne er parate til at gennemføre konkrete nye grønne forretningsmodeller. Dette område vil også have stærk prioritet i den fremtidige regionale vækst- og udviklingsindsats, siger Jens Stenbæk.

Ikke bare flyvske tanker CAPNOVA er regionens operative samarbejdspartner på Grønne Forretningsmodeller. Herfra ser invest manager Tom Weidner også perspektiver i de tre ideer, som aktørerne nu har et år til at gøre til virkelighed. – Alle tre opfylder vores to hovedkrav, nemlig at de gavner miljøet og på længere sigt også vil være bæredygtige forretninger. Det er ikke bare flyvske tanker, men tre projekter, der er forberedt meget grundigt og seriøst. Udvælgelsen er også sket dybt professionelt, hvor alle aktører har præsenteret deres model for et panel af industri- og forretningseksperter. Derfor har både regionen og vi en stærk tro på, at alle tre virksomheder formår at skabe noget blivende. Nu har de et år til at vise, at deres ideer også virker i praksis, bemærker Tom Weidner. Millionen fra regionen bliver udbetalt i rater i takt med, at virksomhederne når de milepæle, som er aftalt på forhånd. Også i Fase 2 fungerer CAPNOVA som regionens operatør.