Privatbiler indkaldt til militær-tjeneste

Uden du er klar over det, har du sikkert haft eller har et militært køretøj stående i din garage. Frem til 1992 fik ejere af flere forskellige bilmærker en militær mødebefaling med, når de fik tilsendt registreringsattesten. Det var blandt andre ejere af folkevogns-boblen samt VW Golf og Ford Transit, som kunne se frem til at skulle aflevere deres køretøj til militær tjeneste, hvis der udbrød krig.

– De skulle simpelthen stille med privatbilen på en nærmere angivet adresse, hvor den blev malet enten grøn eller grå alt efter, om den skulle bruges af militæret eller civilforsvaret. Så blev nummerpladen også udskiftet med en militær én af slagsen, forklarer museets overinspektør Thomas Tram Pedersen til DAGBLADET i forbindelse med, at der i weekenden for femte år i træk har været holdt træf af Dansk Militærhistorisk Køretøjsforening i samarbejde med Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

Også i dagens Danmark er alle kassevogne og varevogne nævnt som potentielle militære køretøjer i tilfælde af krig. Det bliver dog først meldt mere specifikt ud, hvilke køretøjer, der er tale om, når en krigssituation er under opsejling.

Læs mere om træffet i DAGLADET Stevns