Påsketid er kirketid

Kirkeliv: Påskens helligdage er meget forskellige, derfor er kirkens gudstjenester det også. Og derfor må man i kirke alle dagene, hvis man vil have hele den dramatiske historie, lyder budskabet fra sognepræst Werner Fischer-Nielsen.

Kirken kalder til påskefejring

Påsken er kirkens største højtid, selv om julen nok er den mest populære. Den fejres med gudstjenester i Sankt Katharina Kirke alle helligdage fra palmesøndag til 2. påskedag. Foto: Erik Nielsen

Påsken er kirkens største højtid, selv om julen nok er den mest populære. Men påsken har et par flere helligdage – hver med deres særlige indhold, hvilket også afspejler sig i meget forskelligartede gudstjenester.

– Påskeugen er vidunderlig, selv om den er fyldt med arbejde, udtaler Claus Christian Heilmann, som er organist ved Sankt Katharina Kirke. Men det er et drama, hvor man får lov til at spille både på de sorte og hvide tangenter.

I påsketiden ligger en såkaldt ”påskedug” på gulvet i midtergangen i kirken. Den er 22 meter lang og 1 meter bred. Den fylder hele midtergangen. Man må gerne gå på den! Den fortæller om hver af påskedagenes særlige indhold.

Det begynder med sejrsrus

Påskeugen begynder med palmesøndag. Der er gudstjeneste i Sankt Katharina Kirke kl. 10.30. Anledningen er, at Jesus rider ind i Jerusalem på et æsel og hyldes som konge. Folk vifter med palmegrene – deraf navnet. Det bliver en gudstjeneste, som holdes i de lyse farver.

Skærtorsdag er der gudstjeneste kl. 17.00 ved Jakob Rönnow. Gudstjenestens tema er naturligt nok fortællingen om, at Jesus for sidste gang spiser sammen med sine disciple – og dermed indstifter nadveren, som er en tradition, som er videregivet til de almindelige søndagsgudstjenester. Efter gudstjenesten er alle inviteret til en middag i kirken, hvor der serveres lammesteg.

Sorgens dag

Langfredag er der gudstjeneste kl. 10.30. Det er dagen, hvor Jesus blev korsfæstet, døde og blev begravet. Kirken vil være klædt i sort, og der er næsten intet lys. Det bliver en liturgisk musikgudstjeneste, hvor der hverken er prædiken eller altergang. To præster medvirker: Margith Pedersen og Werner Fischer-Nielsen, som på skift læser om dagens begivenheder og kommenterer dem. Kantoriet medvirker. Til sidst bliver der tændt to små lys som et håb i mørket.

I glædens tegn

Søndag – påskedag – er der gudstjeneste kl. 10.30. Her synges de store og flotte påskesalmer, og alt vil stå i glædens tegn i lyset af fortællingen om, at Jesus stod op fra de døde påskemorgen.

– Der vil være et væld af påskeliljer, siger kirketjener Kirsi Olin, det skal kunne ses og duftes, at den sorte langfredagskirke nu stråler af lys og liv og håb.

Mandag – 2. påskedag – er gudstjenesten henlagt til kl. 16.00. Her har Ingrid Salinas sin afskedsgudstjeneste, og tidligere organist ved kirken Charlotte Muus Mogensen spiller denne dag. Efter gudstjenesten er der reception i kirkens sydfløj, hvor der er lejlighed til at tage afsked med Ingrid Salinas, som har været sognepræst i Store Heddinge Kirke gennem næsten 10 år.