Mellem himmel og haiku – på Stevns Fyr

Grafik og digte på Fyrcentret

Den lokale billedkunstner Torben Olesen kan andet end at male. Han skriver også digte og udtrykker sig således på flere medier samtidig. Det kan man få syn for sagn for, hvis man møder op på lørdag, når Stevns Kommune byder ham velkommen til fernisering i den gamle fyrmesterbolig.

Udstillingen er bygget op omkring kunstnerens vandringer på den stevnske trampesti gennem mange år – også før den blev til trampesti, men blot var en smal strimmel jord mellem yderste plovskær og afgrunden.

De mange gåture har udmøntet sig i en lille samling haikudigte, som i sin særegne form behandler Trampestiens natur og mange spændende lokaliteter.

Haiku er en gammel japansk digtform, der i al sin enkelhed er et digt bestående af sytten stavelser, der er organiseret i tre linjer med henholdsvis fem, syv og fem stavelser. Haikuformen er beskrevet som fastfrysning af et flygtigt øjeblik, omtrent som en slags litterært fotografi. Digtsamlingen udgives i forbindelse med åbningen af udstillingen og kan købes her.

På udstillingen kan haikudigtene, sammen med grafiske værker, opleves i kalligraferede udgaver i forskellige teknikker.

Denne kombination med skrift og billede har Torben Olesen arbejdet med gennem mange år, senest på en udstilling i kapellet på Assistens Kirkegård ved Sankt Katharina Kirke i sommeren 2022.

Torben Olesen er uddannet tegner og grafiker på Skolen For Brugskunst København. Han er medlem af Grafisk Værksted i Næstved og har udstillet mange steder i ind- og udland.

Ud over at arbejde med grafik og maleri har Torben Olesen udgivet en række digtsamlinger på Forlaget Attika, senest samlingen: På sekundernes flod.

Ferniseringen finder sted lørdag 25. marts kl. 12-14 og er herefter åben for besøgende til og med søndag 30. april. Åbningstiderne er mandag-fredag kl. 11-15 samt fredag-søndag samt helligdage kl. 11-17. Frem til og med 31. marts dog kun kl. 12-15.

Der er fri entré til udstillingen.