Martin A. Hansen som historiker

Martin A. Hansen som historiker

Rikke

Ny publikation

Martin A. Hansens egen kunst pryder det lille hæfte. Her en akvarel fra 1940 af barndomshjemmet i Strøby.

Litteratur: Landsforeningen Martin A. Hansen har udgivet en ny lille publikation i deres boghæfte-serie om den kendte stevnske forfatter fra Strøby.

Hæftets titel er ”Martin A. Hansen – digter og historiker” og er forfattet af Henning Nørhøj, der er uddannet cand. theol., og som har både præstekald, højskolefortid og lektorarbejde på cv’et.

Folkefællesskabet

Forfatterens undervisningserfaring i historie og religion gør ham i den grad kapabel til at dykke ned i Martin A. Hansens forfatterskab med den historiske lup for øjet, og Henning Nørhøj har løst opgaven til UG med kryds og slange.

Det er en velstruktureret gennemgang af Martin A. Hansens arbejde med historie, viden om historie og brug af historie i både romaner, noveller og fagbøger.

Nørhøj formår at forbinde de litterære værker med velunderbyggede tråde til historievidenskaben, og får gennem flere eksempler fremhævet Martin A. Hansens budskab om folkefællesskab, som Nørhøj tydeligt deler.

Vigtig og læseværdigt

Naturligvis er der fokus på det kirkehistoriske værk ”Orm og Tyr” (1952), men også mindre kendte essays og bøger med historiske arbejder, bliver læseren introduceret til på fornem vis.

På samme måde fremhæves romanerne ”Jonatans Rejse” (1942) og ”Lykkelige Kristoffer” (1945), hvor handlingerne bygger på historiske perioder og vigtige kampe mellem traditioner og modernitet; mellem videnskab og tro. Et vigtig, nyttig og læseværdig skrift.

Hæftet er smukt illustreret og layoutet af Mette Lise Rössing, og med gengivelser af små kunstglimt af Sven Havsteen-Mikkelsen og Ib Sprang Olsen samt af Martin A. Hansen selv, da han også var en ganske dygtig maler, som det også fremgår af Stevns Bibliotekernes nye podcast-serie om forfatteren, som kan høres på eReolen.dk

Måske er næste hæfte i serien netop om Martin A. Hansen og kunsten?

sky

Fakta om boghæfte

Titel: ”Martin A. Hansen – digter og historiker”

Af: Henning Nørhøj

Sidetal: 40

Pris: 40 kr.

Udgivet af: Landsforeningen Martin A. Hansen

Bestilling: roessing.mail.dk