Krig på dagsordenen i lokalsamfundet

Debat: Under temaet: »I krigens skygge« er der lagt op til en alvorlig og eftertænksom debataften om den aktuelle krig i Ukraine.

Det er Venstre på Stevns, som er arrangør, og debatmødet foregår tirsdag den 26. april klokken 19-21.30 på Harmonien i Rødvig.

Betydning for Stevns?

Der er sikkert en god grund til at arrangementet nævner ordet Krig med stort K, da det er lang tid siden, at Europa og store dele af den øvrige verden, er blevet trukket ind i det utænkelige: Krig i Europa.

Og det efterlader mange med spørgsmål, som bl.a. om hvad russernes invasion i Ukraine betyder for Danmark.

Men også for Stevns, som tidligere har været et militært brohovedet med det nu nedlagte Stevnsfort, der i dag er Koldkrigsmuseum.

En af de eksperter som holder oplæg på mødet i Rødvig, er forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen, som den 16. marts sagde til Stevnsbladet, at Danmark kan komme i en situation, hvor vores luftforsvar med fordel kunne ligge på Stevns, fordi Stevns geopolitisk er placeret helt rigtigt. Og han foreslog endvidere, at det danske forsvar f.eks. kunne leje Patriot-missilsystemer af USA i forlængelse af det netop udvidede forsvarsforlig.

Hans Peter Michaelsen har 40 års erfaring fra forsvaret, og har arbejdet både som officer i Flyvevåbnet, og som analytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet. Og så bor han på Stevns, hvor han er næstformand i Venstre.

Forsyningskrise?

Sammen med Kristine van het Erve Grunnet, vil han på baggrund af, at ukrainske byer bliver bombet, civile dræbt og flygtningestrømmene er de største siden Anden Verdenskrig, diskutere hvad status er på krigen, og hvad er udsigterne for fortsat krig eller fred?

Kristine van het Erve Grunnet har en master i europæiske studier, og arbejder til dagligt som afdelingschef i Green Power Denmark, der er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor, med fhv. finansminister Kristian Jensen som administrerende direktør. Kristine van het Erve Grunnet vil bl.a. belyse den aktuelle accelererende forsyningskrise og giver et bud på hvordan vi kan blive uafhængige af de russiske fossile brændstoffer.

Der vil også være en orientering fra et medlem af Venstres gruppe i kommunalbestyrelsen om den aktuelle situation i Stevns angående beredskab og modtagelse af de ukrainske flygtninge.

Det koster 50 kr. at høre på og diskutere med alle disse kapaciteter, og entré-beløbet går ubeskåret til Røde Kors’ hjælpearbejde for ofrene i Ukraine.

Og selv om det ikke er et valgmøde, så serverer Harmonien stegt flæsk fra kl.17, man skal bare lige slå på tråden til Harry Böckmann, og reservere bord på tlf. 56 50 60 02.