

Udvalgsformand Bjarne Nielsen (V) indledte sin tale ved Store Heddinge Biblioteks 100 års-fødselsdag i lørdags med at oplyse de fremmødte om, at “det er en festdag i dag”.
Det kunne alle forvisse sig om ved at se sig omkring, hvor der hang balloner og flag mellem boghylderne – og hvor de lyserøde bobler allerede var skænket op i de højstilkede glas.

Men som hans tale skred frem, gav ordene mere og mere mening, for den formede sig som en hyldest til en absolut levedygtig hundredårig fødselar, der i den grad har formået at omsætte de kommunale kroner til kulturelle aktiviteter i lokalsamfundet.

Varmestuen
Bjarne Nielsen dykkede først ned i fortiden og tegnede et billede af, hvordan de første danske biblioteker tog sig ud i 1885.
– Det var dengang, da man skulle betale 15 øre om måneden for at låne bøger. Desuden skulle man være over 16 år for at komme ind, og man måtte kun låne én bog ad gangen. Sådan er det heldigvis ikke mere, sagde han.
Og så berettede han fra sin egen ungdom på Amager, hvor det at komme på biblioteket var “en fest” – længe før de digitale medier var opfundet.
– Vi kom for at læse Asterix og Obelix, og bibliotekarerne kom og tyssede på os, når vi larmede for meget. Senere kom kassettebåndene, og så blev biblioteket virkelig en varmestue, hvor vi sad og lyttede til tidens musik, sagde han.

Brug bibliotekerne
I dag er bibliotekerne meget mere end blot udlån af bøger og musik. Det er også lokale kulturcentre, hvor der foregår en række aktiviteter.
– En af de ting, som I er fantastiske til, er at tænke i nye baner. Jeg husker f.eks. dengang, da I foreslog selvbetjente biblioteker, hvor folk kunne komme ind efter lukketid uden opsyn. Det var lidt angstprovokerende, men vi sagde ja – og det er jo gået godt. Næste år får vi en børnekulturhus i Hårlev, for desværre er børns læsning for nedadgående i disse år. Jeg ved, at jeg glæder mig – men jeg tror ikke, at jeg glæder mig lige så meget som May-Britt og hendes kolleger. Heldigvis vil man stadig kunne låne bøger på biblioteket i Hårlev, sagde Bjarne Nielsen.

Han sluttede sin tale, inden han udbragte et trefoldigt leve for fødselaren, med følgende formaning til de fremmødte:
– Stevns er privilegeret med hele tre biblioteker i en kommune med blot 23.441 indbyggere. Hvis I ikke bruger dem, kan det blive svært at opretholde tre filialer i fremtiden, sagde han.

Et sted til fordybelse
Biblioteksleder May-Britt Diechmann var dagens anden taler. Hun indledte med at konstatere, at det var en stor dag for “alle os på Stevns Bibliotekerne” – ikke mindst, fordi dagen kom som kuminationen på et helt års ekstraordinær indsats.
– Jeg står på skuldrene af mange andre dygtige chefer og ikke mindst medarbejdere, som har været tilknyttet Stevns Bibliotekerne gennem årene, sagde hun.
May-Britt Diechmann gav et kort rids af bibliotekernes udvikling gennem de seneste 100 år, hvor lovgivningen foreskriver, at bibliotekerne “gennem fri og lige adgang skal fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet”.
– Folkebiblioteket er en institution, hvor der er plads til alle – et frirum, et sted til fordybelse, men også et sted, som man besøger, når der er behov for hjælp til livet, sagde hun.
Den frie litteratur
I anden del af sin tale valgte bibliotekschefen at slå et slag for retten og adgangen til den frie litteratur. Her spiller bibliotekerne en nøglerolle.
– Uden litteratur, som er frit tilgængelig i disse lokaler og andre steder ud i hele landet, ville vi have et fattigt samfund. Det er nemlig ikke givet at have fri litteratur, hvilket vi er blevet mindet om i den senere tid, hvor litteratur direkte censureres, men også generelt er under pres, sagde May-Britt Diechmann og henviste til forholdene i Ukraine.
Tilsvarende nævnte bibliotekschefen, at hun og Bjarne Nielsen netop havde drøftet TV2’s aflysning af en planlagt visning af julekalenderen med Pyrus fra 1997, som i mellemtiden er blevet politisk ukorrekt. Det fremgik ikke af talen, hvilke synspunkter der var blevet luftet under disse drøftelser.
Den gule bogbus
Herefter blev scenen overladt til de to jazzmusikere: Sørensen og Nielsen, der satte stemningen med gamle standards fra sidste århundrede, alt imens de mange gæster cirkulerede rundt for at se udstillingerne fra bibliotekernes historie.
Ikke mindst gensynet med den gule bogbus, der indtil for en snes år siden sled vejene tynde, vakte minder hos mange – og de blev gladeligt genopfrisket af både bogbuschauffør Hans Henrik Nielsen og tidligere bibliotekschef Jane Sandgaard, der begge var til stede ved fødselsdagsfesten.