Helle Thorning-Schmidt hædret som stærk rollemodel

Mandag modtog Helle Thorning-Schmidt Vallø Prisen i anerkendelse af, at hun er en stærk rollemodel for kvinder i alle aldre.

Helle Thorning-Schmidt modtog Vallø Prisen for at være rollemodel for kvinder

Helle Thorning-Schmidt modtog mandag Vallø Prisen 2022. Foto: Vallø Stift

Senest med udgivelsen af bogen ”Blondinens betragtninger” gjorde tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt opmærksom på sine holdninger og betragtninger i forholdt til debatten om køn, feminisme og kvinders vilkår.

Mandag modtog Helle Thorning-Schmidt Vallø Prisen i anerkendelse af, at hun er en stærk rollemodel for kvinder i alle aldre, som har sat et markant præg på netop denne debat.

Overrækkelsen fandt ikke sted på Vallø Slot, men på Kongernes Labidarium i Christian IV’s bryghus i København.

Overrækkelsen af Vallø Stift Prisen 2022 fandt mandag sted på Christian IV’s bryghus i København. Foto: Vallø Stift

Helle Thorning-Schmidt blev med andre ord hyldet som en stærk kvindelig rollemodel.

Vallø Prisen går således i år til Danmarks første kvindelige statsminister Helle Thorning-Schmidt, som en stærk rollemodel for kvinder i alle aldre, og som har sat et markant præg på den kønspolitiske debat.

Med prisen følger 150.000 kroner, som Thorning-Schmidt har valgt at donere til ungerådgivningen GirlTalk og musikfællesskabet SheCanPlay.

GirlTalk er en chatrådrådgivning og et pigefællesskab, hvor intet er et tabu.

SheCanPlay er et musikfællesskab, hvor unge kvinder og kønsminoriteter kan udvikle deres musikalske talent, søge råd og møde ligesindede.

– Det er en stor ære at modtage prisen, og det gør mig så glad, at der endelig er rum til at diskutere ligestilling og feminisme i Danmark. Tak, siger Helle Thorning-Schmidt.

Årlig pris

Vallø Stift, der blev stiftet i 1737 af Dronning Sophie Magdalene, uddeler hvert år Vallø Prisen til en person, forening eller virksomhed, som gør en særlig indsats for at fremme kvinders forhold. Tidligere prismodtagere er blandt andre EU-kommissær Margrethe Vestager, iværksætter Anne Kristine Schwartzbach, debattør og TV-vært Sofie Linde, fodboldspiller Pernille Harder og fodboldtræner Heidi Johansen

Vallø Stift ønsker med prisen at fremhæve kvindelige rollemodeller, der gør en ekstraordinær forskel for samfundet, og som kan være til inspiration for kommende generationer. Her er Helle Thorning-Schmidt et helt oplagt valg, forklarer kammerherre, hofjægermester Christian Castenskiold, der er kurator for Vallø Stift.

– Det var epokegørende, da danskerne i 2011 valgte Helle Thorning-Schmidt som Danmarks første kvindelige statsminister. At Helle Thorning-Schmidt har været den første kvinde til at bestride landets mest magtfulde erhverv har gjort hende til en af vores tids mest markante rollemodeller, og hun bruger sin position og sin stemme på forbilledlig vis til at sætte fokus på en lang række vigtige mærkesager som sexisme, ligestilling og kvinders vilkår, og senest har hun udgivet en betydningsfuld bog om feminisme, køn og #metoo. Derfor er Thorning-Schmidt en helt oplagt modtager af Vallø Prisen, siger Christian Castenskiold.

Om Vallø Stift

Vallø Stift er en selvejende institution (erhvervsdrivende fond), som blev oprettet i 1737 af Dronning Sophie Magdalene. Stiftets oprindelige formål var at hjælpe og understøtte ugifte døtre af dansk adel og at udøve socialt arbejde i lokalsamfundet.

I dag uddeler stiftet hvert år en ærespris, der bærer navnet ”Vallø Prisen”. Kriterierne for udvælgelsen er kvinders værdighed, fremme af kvinders forhold, særlig uegennyttig indsats og rollemodeller for kvinder.

Vallø Stifts bestyrelse sammen med prismodtageren. Fra venstre bestyrelsesformand Christian Castenskiold, bestyrelsesmedlem Gregers Wedell-Wedellsborg, Dekanesse Marianne Bardenfleth, prismodtager Helle Thorning-Schmidt, bestyrelsesmedlem Anne Sophie Scavenius og bestyrelsesmedlem Jørgen Bardenfleth. Foto: Vallø Stift

Vallø Prisen

Vallø Prisen blev indstiftet i 2010 og uddeles hvert år.

Modtagere af Vallø Prisen

2022: Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt

2021: Fodboldspiller Pernille Harder og fodboldspiller Heidi Johansen

2020: TV-vært og debattør Sofie Linde Ingversen

2019: Iværksætter Anne Kristine Schwartzbach

2018: EU-kommissær Margrethe Vestager

2017: Hæren

2016: Bydelsmødre

2014: Maternity Foundation

Vallø Stifts bestyrelse sammen med prismodtageren. Fra venstre bestyrelsesformand Christian Castenskiold, bestyrelsesmedlem Gregers Wedell-Wedellsborg, Dekanesse Marianne Bardenfleth, prismodtager Helle Thorning-Schmidt, bestyrelsesmedlem Anne Sophie Scavenius og bestyrelsesmedlem Jørgen Bardenfleth. Foto: Vallø Stift
Helle Thorning-Schmidt modtog mandag Vallø Prisen 2022. Foto: Vallø Stift