Han fik sangen og musikken til at leve

Frans Rasmussen 1944-2020.
For sin indspilning af Carl Nielsens samlede korværker modtog Frans Rasmussen .
(Foto: Dacapo Records, hvor han udgav en række albums. Grand Prix du Disque; han har været nomineret som Conductor of the Year 1986 af EBU og modtog DR’s Bolero-pris for igangsætningen af indspilningerne af Niels W. Gades samlede værker for solister, kor og orkester.)

NEKROLOG 
Af Klaus Slavensky

Dirigent Frans Rasmussen døde den 1. oktober 76 år gammel. Han blev født den 9. juni 1944, hvilket i øvrigt er samme dato som komponisten Carl Nielsen blev født, og kærligheden til musikken havde de til fælles. Frans Rasmussen var fra Aalborg, men havde gennem mange år et varmt hjerte for Stevns, hvor han boede ved Bøgeskoven til sin død.

Den store musikbegavelse sled sig gennem tre folkeskoler, før han som 16-årig kom på musikkonservatoriet i København; dér lettede tågen med Carl Nielsen og andre store komponister, som siden satte sig fast i Frans Rasmussens dirigentstok.
– Jeg boede hos en enkefru Anton Petersen, hustru til en kontrabassist i Tivolis Symfoniorkester. Sad og drak aftente hos hende i Carl Nielsens stol, og hun fortalte historier om ham og Storm P., fortalte han til Stevnsbladet for et par år siden, og også om hvordan han som 19-årig blev lærer på konservatoriet, senere docent, og underviste der, indtil han blev 58 år i 2002.

Han var flere gange gæstedirigeret i en lang række europæiske lande samt i Afrika, Nordamerika og Asien, og har indspillet mange prisbelønnede cd’er.
Frans Rasmussen er ikke kun en dygtig pianist, en fremragende dirigent, men også en besjælet fortæller, hvilket kan bekræftes af alle, som har set de populære tv-udsendelser »Stemmer fra opgangen«, om koret fra Urbanplanen, og »Stemmer fra Vollsmose”, og ved, at han blev en folkekær dirigent, og en ganske særlig og unik én af slagsen.
– Jeg blev Kgl. Syngemester for Operakoret, chef for Den Kongelige Livgardes Musikkorps, blev syngemester for Danmarks Radios forskellige kor, begyndte på tv-produktion og alt det der og rejste rundt og dirigerede, sagde Frans Rasmussen i et interview med Stevnsbladet, og understregede:
– For mig var der ingen tvivl, det var det, som jeg ville. Og så havde jeg denne store, store nysgerrighed efter skævheder. Jeg elsker skæve mennesker, elsker skæve kor.

Et af disse kor, Verdens Sangfugle, skrev denne hilsen ved meddelelsen om hans død: ”Vores dejlige, livlige, entusiastiske samarbejdspartner fra Sange fra Broen gennem 10 år dirigent Frans Rasmussen er død. Vi vil huske ham i vores hjerter.”
Sådan huskes han også på Stevns, hvor han afholdt sangaftener, havde intime musikstunder på det sociale værested Café Stevnen, og netop nåede at starte et nyt kor i Holtug få uger før sin død.

På samme måde som Carl Nielsens “Maskerade” byggede bro mellem det folkelige og den elitære kunst, optrådte Frans Rasmussen også med sin kone, operasanger Anne Margrethe Dahl, hvor de blandede et musikalsk repertoire med anekdoter fra en lang tids tjeneste i musikkens verden.

Frans Rasmussen var ikke færdig med planer for fremtiden, da livet sluttede for ham. Et stort anlagt korarrangement i Solgårdsparken på Stevns, et alsangsstævne, blev forhindret af corona, men vil i Frans Rasmussens ånd blive gennemført til hans ære til foråret 2021.
Derfor skal denne store musikalske fagperson, dette humoristiske, livsglade og elskelige menneske have det sidste ord:

– Korsang er fantastisk, du bruger din fysik på en måde, du ikke gør dagligt, du får renset ud i noget. Du får din vejrtrækning på plads, som udløser nogle endorfiner, og det giver fysisk velvære. Og så er der den fælles oplevelse af, at man har fået en gevinst. Det er jo forrygende, sagde Frans Rasmussen.

Vi, der havde den glæde at lære ham at kende, kan kun sige det samme: Frans, du var forrygende.