Gå gennem ild og vand med danske udsendte

To tidligere udsendte til Afghanistan: Hans Peter Michaelsen og Jacob Panton åbner udstillingen på Hårlev Bibliotek mandag 29. november kl. 19.00. Foto: Udsendt af Danmark

I de næste to uger kan man opleve den interaktive udstilling: Gennem ild og vand på Hårlev Bibliotek.

– Kom på øvelse med Jægerkorpset, test dig selv i fuld udrustning og vær med til at løse krige, kriser og katastrofer, hedder det i indbydelsen fra Stevns Bibliotekerne.

Gennem ild og vand er en mobil interaktiv formidlingsudstilling, der handler om danske udsendte soldater, sundheds- og beredskabsfolk samt politi siden 1948. Når udstillingen åbner mandag 29. november, klokken 19, markeres det med besøg og foredrag med personlige fortællinger fra to lokalt bosiddende veteraner.

Den ene er forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen, som i 2017 var udsendt til Afghanistan, hvor han skulle rådgive den afghanske hær. I sit foredrag fortæller han om, hvordan det er at skulle ’lande’ og arbejde i et helt fremmed samfund og træne et forsvar, der er helt anderledes end det danske. Han kommer desuden til at trække tråde til Talibans nylige magtovertagelse af landet.

Anden foredragsholder er oversergent Jacob Panton, som har været udsendt til både Kosovo, Irak og Afghanistan. Under sin udsendelse til Afghanistan i 2012 blev han skudt fire gange, ramt af granatsplinter, blødte ud og blev genoplivet. Han fortæller om, hvad det har krævet af ham at finde tilbage til sig selv efter den voldsomme oplevelse. Derudover kommer han også ind på sit arbejde med andre danske veteraner i foreningen Veteranskytterne.

Udstillingen kan ses inden for Hårlev Biblioteks åbningstid. For at deltage i foredraget ved åbningen skal man hente en gratis billet på Stevns Bibliotekernes hjemmeside eller bibliotekerne i enten Hårlev, Strøby Egede eller Store Heddinge inden for den betjente åbningstid.