Frokost imod forældrenes vilje

Fra 1. januar 2019 vil børnene i otte stevnske børneinstitutioner få serveret et sundt måltid mad hver dag, og det skal deres forældre betale 500 kroner ekstra for hver måned.

Men i fem af de otte børneinstitutioner sker det på trods af, at der ved den netop gennemførte brugerafstemning blandt forældrene var flere nej- end ja-stemmer. Årsagen er, at Stevns Kommune tæller de blanke stemmer – dvs. de forældre, som ikke har stemt – med som ja-stemmer, og dermed kommer madordningen, uanset om forældrene vil have den eller ej. Det skriver DAGBLADET Stevns torsdag.

– Vi følger blot afstemningsreglerne, som de formuleret af Børne- og Socialministeriet, siger centerchef i Børn og Læring Daniel Gottrup, Stevns Kommune.

På Børnecenter Erikstrup i Store Heddinge stemte 21 forældre nej til madordningen, og ikke en eneste stemte for. Men der var 24, som ikke afgav deres stemme – og de tæller med som et ja.

– Det kan kun betegnes som udemokratisk. Man kan ikke bare tage dem, der ikke stemmer, til indtægt for et ja og så bagefter opkræve 500 kroner om måneden for en ordning, som de ikke har bedt om. Men sådan er reglerne åbenbart – mit gæt er, at det er en god måde at få vedtaget noget, som systemet gerne vil have igennem, siger Tomas Patheier, der selv har et barn i Humlebien og ét mere på vej fra oktober.

Netop i Humlebien var der kvalificeret flertal imod madordningen, som derfor ikke bliver til noget.