Forfatteraften:

foredrag: Lotte Kaa Andersen har skrevet en bibliografi om videnskabskvinden: Inge Lehmann og hendes forskerarbejde i en mandeverden. Hør hende til en forfatteraften onsdag i Strøby Egede.

Forfatteren: Lotte Kaa Andersen kommer til Strøby Egede for at fortælle om videnskabskvinden: Inge Lehmann og hendes kamp for at blive anerkendt af sin samtid.

Der er i de seneste år kommet fokus på stærke kvinder og rollemodeller i den danske medieverden.

Både forlag, nyhedsmedier og museer har fortalt om markante kvindeskikkelser fra dronning Margrete I via sygeplejerskerne på Jutlandia til Eva Tins fortælling om Marie Hammer.

Onsdag 2. februar er det Lotte Kaa, som kommer til Stevns for at fortælle om sin nye roman: Den inderste kerne og berette om hovedpersonen: Inge Lehmann.

Inge Lehmann regnes i udlandet for at være blandt verdens dygtigste videnskabskvinder, men i Danmark er der ikke mange, der kender hendes navn eller ved, hvilken opdagelse hun står bag.

Inge Lehmann var matematiker og jordskælvsforsker, og i 1936 løste hun én af de store gåder om Jorden. Hun påviste nemlig, at Jorden har en fast, indre kerne, hvor man tidligere har troet, at klodens indre var en flydende masse.

Som verdens første kvindelige seismolog mødte Inge Lehmann megen modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var domineret af hendes chef: professor Niels Erik Nørlund og af fysikeren Niels Bohr. Hun havde en intuitiv forståelse for at aflæse jordskælv, men var henvist til at forske i sin fritid. USA opdagede dog siden hendes enestående talent, og hentede hende i 1950’erne til Columbia University, hvor hun kom til at spille en rolle under Den Kolde Krigs våbenkapløb. Hun blev aldrig gift og fik ingen børn, og den sidste videnskabelige artikel skrev hun, da hun var 99 år.

Inge Lehmanns liv er et studie i modige valg og nervøse sammenbrud, stor følsomhed og stor begavelse, rejser, fejder, uforløst kærlighed og en stædighed på størrelse med universet.

Baggrund for bibliografien

Hele denne spektakulære historie kan man lære at kende i Lotte Kaa Andersens foredrag, og hun er heller ikke selv en hvem som helst.

Lotte Kaa Andersen har gennem en årrække arbejdet som skribent og tekstforfatter, og ved siden af sit arbejde som selvstændig freelancer skriver hun romaner. I 2014 udkom Hambros Allé 7-9-13 og to år senere den selvstændige fortsættelse: 100 dage. Og nu foreligger bogen: Den inderste kerne – en roman om Inge Lehmann.

Lotte Kaa Andersen fortæller således om sit arbejde med at finde ind i en historisk persons sind og tanker, for hvordan danner man sig et billede af et andet menneskes relationer og kompleksitet via arkiver, breve og dagbøger? Romanen bygger på research, hvor forfatteren bl.a. har talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog, som ingen kendte til, før den blev hentet ned fra et loft i Klampenborg for to år siden. At få adgang til al den vide, har været en gave, som har krævet et møjsommeligt skrivearbejde, men som har mundet ud i en fantastisk fortælling.

Foredraget om Inge Lehmann holdes i Fælleshuset onsdag 2. februar kl. 19 ved Strøby Egede Bibliotek, og man kan få gratis billetter på www.stevnsbib.dk/arrangementer eller på ét af de tre biblioteker på Stevns i den betjente åbningstid.