Torsdag aften kørte Bjarne Østergård Rasmussen hjem fra sit sidste kommunalbestyrelsesmøde med en blandet følelse af vemod og stor lettelse.
Han var vemodig, fordi han har været glad for sine otte år i stevnsk kommunalpolitik, som han aldrig har betragtet som arbejde, men som et tillidshverv og en god hobby.
Men han var også lettet, for nu får han mere tid til at være derhjemme på landstedet syd for Hellested sammen med de 10 heste og et utal af snakkende papegøjer – og den storslåede udsigt over Stevns Ådal..
– Jeg har selv sagt det politiske hverv fra, for der er ikke timer nok i døgnet. Jeg har gjort op, at jeg er medlem af mere end 10 bestyrelser, udvalg, råd m.m., og at jeg i 2017 har været til næsten 200 møder, siger eks-politikeren, som dog torsdag aften blev valgt til Kommunalbestyrelsens nye medlem af Fredningsnævnet.
Fogh som forbilledet
Bjarne Ø. – som han er kendt som ude i det stevnske landskab – meldte sig ind i Venstre dagen efter, at Anders Fogh Rasmussen blev statsminister i 2001.
– Han har altid været mit store forbillede og Danmarks bedste statsminister gennem årene, siger han.
Hans egen politiske karriere begyndte ved valget i 2009, hvor han sagde ja til at stille op. Det skete på opfordring fra Poul Arne Nielsen og Sten Sjølund, der havde spurgt tidligere uden held.
– Jeg var selv i tvivl, om jeg kunne opnå valg, siger Bjarne Ø.
Det havde han ikke behøvet. Han kom ind med 389 personlige stemmer – fire år senere øgede han til 592.
Borgmesterambitioner
Godt to år inde i den første valgperiode gjorde han sig for alvor bemærket. Det skete op til Venstres opstillingsmøde 29. februar 2012, hvor der skulle vælges ny borgmesterkandidat efter Poul Arne Nielsen. Bjarne Ø. stillede op, og han undlod ikke at gøre opmærksom på det. Han samlede et hold bag sit kandidatur, hvervede en række nye medlemmer til Venstre og indrykkede valgannoncer i Stevnsbladet.
Det endte med en dramatisk aften, hvor Bjarne Ø. holdt stand helt frem til den sidste og afgørende afstemning, hvor han så tabte til Mogens Haugaard. Efter nederlaget gik han på talerstolen og kom med, hvad han i dag selv kalder »en lidt rapkæftet bemærkning«:
– Jeg sagde: »Tak til alle, der har stemt på mig. Tak til alle jer, der ikke har stemt på mig. Tænk jer godt om en anden gang!« Det var nok lidt frisk sagt, men man må da sige, at tiden har givet mig ret, siger Bjarne Ø. i dag.
Med den bemærkning hentyder han til, at han i den seneste valgperiode har været én af borgmesterens skarpeste kritikere. Uroen i Venstre begyndte i starten af 2015.
– Det var fredningssagen, som udløste det hele. Borgmesteren ville ikke stå fast på beslutningen om at frede Stevns Klint. Det var også den sag, som førte til, at jeg blev ekskluderet af Venstres gruppe. Jeg fik at vide, at jeg var umulig at samarbejde med, og det tog lidt hårdt på mig i første omgang. Men efter det første døgn strømmede det ind med blomster, vin og hilsener. Siden har jeg læst i din avis, at Venstres gruppe beklager, at jeg blev smidt ud. Dermed har jeg fået en undskyldning, og det har jeg det godt med og bærer ikke nag, siger Bjarne Ø.
Kritik af den lokale presse
Egentlig har Bjarne Ø. ikke lyst at rippe op i gamle sår. Men han har alligevel en sidebemærkning, som han ikke kan lade være med at fyre af. Den er møntet på den lokale presses dækning af al balladen i den seneste valgperiode.
– Jeg mener grundlæggende, at borgmesteren har fået al for megen medvind i avisen, og befolkningen har ikke fået den fulde sandhed om alt det, der er foregået. I har det der princip om, at man skal høre begge sider af en sag, men sandheden har ikke altid to sider. Her savner jeg en virkelig kritisk tilgang, hvor I konfronterer jeres kilder noget mere. Det er svært at gøre sig fri af mistanken om, at I holder igen med de kritiske spørgsmål for ikke at risikere klager over jeres artikler, lyder den skarpe kritik af bl.a. denne avis' dækning af det politiske spil.
To forskellige perioder
Han oplever sine to valgperioder som meget forskellige.
– De første fire år var præget af ro og stabilitet. Jeg tror, at Poul Arne i sin 20 år lange borgmestertid har oplevet at blive stemt ned to gange. Vi var ikke langt inde i Mogens Haugaards borgmestertid, før han blev stemt ned to gange – på ét og samme møde, siger han.
Men nu er det slut for Bjarne Ø.'s vedkommende – i hvert fald for en tid. Han går efter eget udsagn ned fra sjette til femte gear.
– Pauseknappen er trykket ned, og så længe den er nede, er den nede. Jeg har ingen aktuelle planer om at vende tilbage, og jeg konstaterer med tilfredshed, at det politiske arbejde er i gode hænder, siger han.
Roser til to politikere
Med den sidste udtalelser signalerer han sin glæde over, at det endte med en bred konstituering. Den første, rent blå aftale har han ikke høje tanker om.
– Stevns er ikke blå, Stevns er ikke rød, Stevns er hvid som kridtet. Derfor har jeg den dybeste respekt for dem, der fik det hele til at falde på plads til sidst, siger Bjarne Ø.
Roserne går især til to personer:
– Anette Mortensen har siden sit valg som borgmester to gange haft modet til at træffe den rigtige beslutning. Det var, da hun smed Nyt Stevns og Dansk Folkeparti ud af aftalen og banede vej for det brede flertal. Det hører jeg overalt på Stevns, at folk er glade for – også i den kommunale forvaltning, hvor de drager et lettelsens suk. Og det var, da hun stod fast på, at der kun er brug for fire stående udvalg.
– Steen S. Hansen har min dybeste respekt for dels at have samlet et dueligt flertal i Kommunalbestyrelsen, da det gamle flertal brød sammen. Og dernæst er det ud over det sædvanlige flot, at han satte Stevns højere end sin egen person, da han kunne været blevet borgmester ved at løbe fra en aftale. Det gjorde han ikke, og det viser hans tårnhøje integritet og troværdighed, siger Bjarne Ø.
Tilbage til Venstre
Undervejs i valgperioden har der været spekuleret en del i, om Bjarne Ø. ville danne en tværpolitisk liste. Tanken har strejfet ham, og det har ikke skortet på opfordringer.
– Det blev ikke til noget, og det er godt det samme. Erfaringen viser, at tværpolitiske lister lever et kort liv – det er der meget aktuelle eksempler på her på Stevns, siger han.
Nu kan han trække sig tilbage som en glad mand. Nytårsdag er han ude af Kommunalbestyrelsen, og det har han tænkt sig at fejre på sin helt egen måde.
– Så går jeg lige så stille og roligt ind på Venstres hjemmeside og melder mig ind igen. Nu er der ro i partiet, som har fået borgmesterposten, og det vil jeg gerne bakke op om, siger Bjarne Østergård Rasmussen.