Er frisklavet mad det vigtigste?

Er frisklavet mad det vigtigste?

Rikke

Hårlev: Netop emnet frisklavet mad blev et emne, som udgjorde en væsentlig del af den efterfølgende debat ved Ældre Sagens vælgermøde tirsdag aften i sidste uge på Mødestedet i Hårlev.

Bjarne Hilmersson, der er nytilflytter i Strøby Egede, fik som den første mulighed for at stille spørgsmål til panelet, og her bragte han hurtigt den frisklavede, varme med på plejehjemmene på banen, et emne han for øvrigt gennem den senere tid bl.a. har skrevet flere indlæg om til avisens spalter.

Omkring 70 borgere var mødt op til Ældre Sagens vælgermøde på Mødested i Hårlev. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Varm mad eller varme hænder

Ingen af kandidaterne var imod frisklavet mad, men flere havde andre områder, de hellere ville prioritere.

Ifølge Anne Munch (S) ville det koste 3,5 mio. kr. årligt med produktionskøkkener på alle fire plejecentre, og hun ville hellere bruge pengene på flere hænder og dermed mere omsorg og aktiviteter på plejehjemmene.

Bjarne Hendrichsen (R) præsenterede et kompromisforslag om frisklavet mad for eksempel to gange om ugen, hvis det vil være medvirkende til at give højere livskvalitet for borgerne, mens Flemming Petersen (V) stillede spørgsmålet: ’Hvad er det vigtigste?’

– Er det frisklavet mad, er det ernæringsrigtig kost eller er det ensomhed, jeg synes ensomhed er vigtigere – selvom jeg også synes, at frisklavet mad er vigtig, sagde Flemming Petersen, mens Sejer Folke (EL) ville prioritere flere varme hænder fremfor frisklavet mad på plejecentrene. Han anfægtede samtidig de partier, som ’var fyldt med valgløfter’ samtidig med at de ville nedsætte skatten:

– Jeg har ikke set et budgetforslag, hvor det kan lade sig gøre, sagde han, med usagt henvisning til Dansk Folkeparti og Nyt Stevns, som ved dette års budgetforhandlinger ikke præsenterede budgetforslag.

Hans Chr. Rasmussen (SF) erklærede sig til gengæld ’fuldt for’ frisklavet mad.

– Et tal på omkring 3½ mio. kr. i anlæg for nyt produktionskøkken, hvor billigt. Tænk på hvad idrætten er blevet tilført de seneste år, omkring 100 mio. kr., opsummerede han.

Martin Henriksen (DF) nævnte flere gange i aftenens løb, at frisklavet mad på alle fire plejehjem vil være en mærkesag for Dansk Folkeparti, mens Poul Erik Brixtofte (Nyt Stevns) talte for etablering af produktionskøkkener på alle fire plejecentre i Stevns Kommune.

Ny forsøgsordning kan være på vej

Udover disse valgløfter, fik spørgsmålsstilleren da også andet nyt med sig hjem, for ved mødets afslutning bad Anne Munch, der sammen med Flemming Petersen sidder i Social- og Sundhedsudvalget (SSU), om ordet:

– Flemming og jeg har lidt ’breaking news’, kan man vel godt kalde det. Når vi mødes til udvalgsmøde i SSU vil vi foreslå, at man som forsøgsordning laver frisklavet mad på det nye plejehjem i Store Heddinge, udtalte Anne Munch, som efter mødet uddybede aftenens udmelding overfor Stevnsbladet:

– Hvis der i udvalget er stemning for en forsøgsordning med frisklavet mad på det nye plejehjem, vil næste skridt være at undersøge forskellige muligheder inklusive økonomien, forklarede hun.

rmh

body