Dyrk naturfitness i Byparken

Klippinge Bypark forandrer sig hele tiden, og i februar indvies en række aktivitetsredskaber.

Birthe From og Jan Hansen viser ryg-mave-bænken frem, som bruges for smidighed og udholdenhed. Og udholdenhed kendetegner makkerparret fra Klippinge. Foto: Klaus Slavensky

I 2018 tog Klippinge Borgerforening initiativ til projekt Bypark, og i 2019 kunne man se omridset til det nye rekreative område med en stor multi- og kælkebakke.

Siden blev 2021 brugt til storstilet anlæggelse, og i 2022 kunne Klippinge Bypark endelig indvies.

Forud var gået et større fondansøgningsarbejde, styret af den energiske Birthe From, og i dag er er er anlagt 1 km stisystem i den 35.000 km store park, plantet 2.000 planter i spiraler, der er bord og bænke, et tingsted, opsat 9 skraldespande og sået blomsterfrø. Der er indhegnet området til hundeluftning, samt børnetrampolin og insekthoteller. Parken er også med i Stevns Skaber Liv.

Til børnefamilier

Så man skulle tro, at det nye vartegn for Klippinge er fuldendt, men nej.

– Vi kan snart indvie en række nye aktivitetsredskaber i det nye rekreative område, fortæller borgerforeningens projektleder Jan Hansen, der forklarer, at materialet primært at udført i det robuste og miljøvenligt robinie-træ.

Han og Birthe From viser rundt mellem de 11 destinationer, som naturfitness-spottene udgør, og det er der en mening med.

– Mange steder er et sådant anlæg samlet, men ikke her. De 11 forskellige aktivitetsredskaber er fordelt over hele parken, så man kan kombinere øvelserne med at løbe eller gå mellem stederne. Det er tænkt til f.eks. børnefamilier, der ikke kan nås til fitness, men komme her nemt og hurtigt. Så kan børnene lege imens forældre træner, siger Jan Hansen.

– Og mange af redskaberne kan også benyttes af børn. Vi får desuden 5 redskaber specielt til børn i 1-4 årsalderen, tilføjer Birthe From, der har skaffet over 100.000 kr. til de nye installationer fra bl.a. Nordea-fonden.

Klar til vinterferien

De nye redskaber opfylder alt hvad en krop kan ønske for at komme i bedre form.

Der er f.eks. høje bomme til brug for armhævning og udstrækning, og der er opsat skilte med tegninger og forklaringer på hvad øvelserne er godt for. Og ved alle skilte er der oplysninger om hvordan man bl.a. ringer 112, såfremt der opstår skader.

Der er reck-udstyr for at styrke armmuskulatur og skuldre til gavn for smidighed og koordination, og der er en slalombane ved siden af hundeparken, så både de firbenede og tobenede kan øve balance, og ellers kan man benytte jordnære hoppestolper.

– Vi laver grus arealer ved de fleste redskaber, og der hvor de er i højden, der vil komme bark som faldunderlag, oplyser Jan Hansen.

– det hele er tilpasset de øvrige aktivitetsmuligheder i parken. I løbet af foråret vil vi male vores store sten med bogstaver. Så børnene kan øve sig på alfabetet når de starter i skolen. Det bliver i selvlysende farver, så de kan bruges til skattejagt og så man kan lyse på dem med lommelygter om aftenen, fortæller Birthe From.

Og det stopper ikke her, for de to ildsjæle har mange planer for fremtiden. Birthe From har indtil nu skaffet over 1 million i donationer, så hvorfor stoppe idérigdommen, som gavner landsbyfællesskabet. De tænker nemlig 360 grader så det hele hænger fornemt sammen. Og der er et projekt om lamper på vej, og… nej, det må hellere vente til en anden god gang.

Det nye naturfitness forventes klar til brug til vinterferien i februar.

Birthe From og Jan Hansen viser ryg-mave-bænken frem, som bruges for smidighed og udholdenhed. Og udholdenhed kendetegner makkerparret fra Klippinge. (Foto: Klaus Slavensky)