Borgmester blev hyldet af sine egne

Borgmester blev hyldet af sine egne

Rikke

Henning Urban Dam (S) (stående) blev borgmester fordi Venstre stod fast og viste tillid og troværdighed, lød det fra den siddende borgmester, da han evaluerede valgresultatet over for sine egne på Socialdemokaternes generalforsamling lørdag eftermiddag. (Foto: Erik Nielsen)

Af Erik Nielsen

Årsmøde: På lørdagens S-generalforsamling på Konference og Hotel Klinten i Rødvig blev Socialdemokratiet nyvalgte borgmester Henning Urban Dam hyldet med ord under årsmødet og en fest i umiddelbar forlængelse af partiets organisatoriske statusmøde. Fredag i denne uge er der offentlig reception for borgmesteren på rådhuset.

Man kunne tydeligt mærke selvtilfredsheden på Socialdemokratiets første generalforsamling efter kommunalvalget i november, hvor partiets borgmesterkandidat trak det længste strå i det politiske konstitueringsspil, som foregik på valgnatten og i dagene efter, at valgresultatet forelå.

Der faldt mange ord om udkommet i både den afgående formand Nicolai B. Kristensens og Henning Urban Dams beretninger. Og som sidstnævnte konkluderede:

– Vi er fortsat Stevns kommunes største parti. Og Socialdemokratiet på Stevns har vundet borgmesterposten for første gang i 20 år. Det er et kæmpe resultat og vores målsætning er opfyldt!

Selvom valgforbundet kun stod tilbage med otte mandater, hvor de fem var socialdemokrater (en tilbagegang på et enkelt mandat), så lykkedes det alligevel S at få borgmesterposten.

– Midt på natten henvendte Venstre sig til mig og tilbød et samarbejde med mig som borgmester. Efter en kort snak om politisk retning og fordeling af udvalgsformandsposter underskrev vi en aftale om at konstituere os i et flertal, hvor Radikale kom med et par dage efter.

Fra valgnatten og til det officielle konstituerende møde, var der 14 dage.

– Her kunne alt i princippet ske, og det er nok de længste og mest urolige dage i mit liv. Den borgerlige opposition forsøgte da også at stikke en kæp i hjulet på vores aftale med Venstre ved at tilbyde at stå bag Anette Mortensen som borgmester. Men Venstre og Anette valgte at stå ved den aftale, de havde lavet med os, lød det fra en smilende nyvalgt S-borgmester:

– Som Anette sagde, så handler politik også om samarbejde. Og samarbejde handler om tillid og troværdighed…..kæmpe respekt for Anette og Venstre for at stå fast. Vores tillid til Venstre er stor, og vi ser frem til samarbejdet.

Et eventyr

Den afgående formand Nicolai B. Kristensen havde inden Henning Urban Dams udlægning af valgnatten og den efterfølgende konstituering også givet sin version.

– Som i et traditionelt eventyr, hvor man skal meget igennem, så ligger belønningen der til sidst for den standhaftige. Henning og jeg havde talt alle mulige scenarier igennem undervejs, og da stemmerne var talt op, så det ikke helt så positivt ud, som vi havde håbet, lød det i Nicolai B. Kristensens beretning:

– For at gøre en lang historie kort, så var vi med vores strategi, kølighed – og ikke mindst den troværdighed som Steen (S. Hansen, red.) skabte op til konstitueringen i 2017 – lykkedes med at stå tilbage som den troværdige samarbejdspartner. Og da de borgerlige havde forpurret deres samhørighed, endte vi med at give Venstre et tilbud, de ikke kunne sige nej til. Efter 20 år lykkedes det, og vi fik gjort Henning til socialdemokratisk borgmester.

Fest og reception

Borgmestertitlen til Henning Urban Dam og Socialdemokratiet blev ikke kun fejret i fyldige vendinger og ord på selve generalforsamlingen mellem klokken 15 og 18.

Partiet havde således inviteret alle medlemmer til fest på Konference og Hotel Klinten umiddelbart efter den ordinære generalforsamling var afsluttet ved 18-tiden lørdag.

Der foreligger ikke nogen statusopdatering på, hvornår festen sluttede, men der er ikke nogen tvivl om, at Socialdemokraterne på Stevns lørdag eftermiddag gav udtryk for, at de havde noget af fejre.

På fredag den 25. marts byder Stevns Kommune også inden for til en reception, hvor alle borgere i Stevns Kommune kan komme og hilse på deres nye borgmester.

Det sker på rådhuset i Store Heddinge, hvor dørene til kantinen åbner klokken 15, og en “tiltrædelses-receptionen” vil finde sted i slipstrømmen af corona-restriktionerne.