Unge Sorø-roere på vej mod de store opgaver

Ved standerstrygningen i Sorø Roklub lørdag modtog Smilla Post-Kallenbach, Peter Skov, Jannick Wly Andersen og Rasmus Lind i alt 19.500 kr. fra TalentSport Sorø. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

De unge talenter står i kø i øjeblikket i Sorø Roklub. Ved lørdagens standerstrygning kunne de modtage kammeraternes hyldest, da formanden for TalentSport Sorø, Steen Hahn Andersen kom med støttekroner til det fire landsholdsroeres aktiviteter.

15-årige Smilla Post-Kallenbach modtog 3.000 kr. Hun går i 9. klasse på Frederiksberg Skole og er trods sin unge alder indlemmet i U19-landsholdstruppen. Her skal hun deltage i træningssamlinger og træningslejre. De store sportslige mål i 2020 er deltagelse i de nordiske mesterskaber samt i Baltic Cup.

– Det er sådan, at når du deltager på landsholdet, går du ind i de både som landstræneren mener, du passer bedst til, fortæller hun.

– Men jeg vil selv helst ro single sculler.

På den lidt længere robane står et scholarship på et amerikansk college højt på ønskelisten.

Egenbetaling

17-årige Peter Skov fik 4.000 kr.

– Vi træner syv-ni gange om ugen, fortæller han.

– Meget af træningen foregår hjemme i Sorø, men vi er ofte til samlinger bl.a. i kraftcentret i Roskilde.

Mange af de udgifter, de unge roere har, står til egenbetaling. Derfor er de økonomiske tilskud særligt kærkomne.

– Jeg ved endnu ikke, hvad planerne er for mig i 2020, men i 2019 har jeg roet dobbelt sculler med en roer fra Sakskøbing, fortæller Peter, der går i 2.g på Sorø Akademi.

– De store opgaver i den kommende sæson lyder på nordisk mesterskab samt Coupe de la Jeunesse.

Tungt talent

5.000 kr. gik til Jannick Wly Andersen. 18-årige Jannick går i 3.g på ZBC i Slagelse. Trods sine kun 18 år er han indlemmet i U23 landsholdstruppen og kæmper i den kommende sæson for at komme med til U23 EM i Tyskland og U23 VM i Slovenien. Udover det ligger der en række udenlandske regattaer.

Endnu er der ikke sat U23-hold, men tankerne går i retning af en plads på den tunge dobbeltfirer, og retningen er sat mod en plads på det »rigtige« seniorlandshold, der løser opgaver til EM, VM og OL.

Rasmus Lind deltog i denne sæson i U19 EM og NM. Den danske firer vandt det nordiske mesterskab, mens det ved EM blev til en placering som nr.15. Trods sine 18 år er Rasmus indlemmet i U23-landsholdstruppen med henblik på – Som Jannick – at deltage ved EM og VM i aldersgruppen.

– Jeg var sidste år på ro-efterskole i Holstebro, så her blev det til træning 10-12 gange om ugen, fortæller Rasmus, der nu går i 1.g på Sorø Akademi.

For ikke så længe siden deltog Rasmus i en test-konkurrence i letvægts single sculler mod de bedste U23-roere og de bedste fra herre seniorlandsholdet, og han placerede sig – som yngste mand – på en ottendeplads.

– Mit mål for næste sæson er en plads på U23-dobbeltfireren ved VM og EM – alternativt vil jeg gerne ro singles sculler.

Også Rasmus har planer om at fortsætte på seniorlandsholdet. Han fik lørdag 7.500 kr. fra TalentSport Sorø.

Hvid står bag

Træner for de fire talenter er Ulla Hiid, der har sat sin egen Masters-karriere i bero.

– Jeg har sagt ja til at være træner for de unge, og så er det selvfølgelig trænergerningen, jeg prioriterer, siger hun.

– I sommer var jeg med Rasmus til EM, og i det daglige samarbejder jeg tæt med kraftcentret i Roskilde.

– Selv om jeg også står som træner for de 16 bedste roere i forbundtræningen, tager jeg alle Sorøs ungdomsroere. Alle får lige lang motorbådstid. lige meget teknisk træning og lige adgang til en snak med træneren. Det er vigtigt at understrege.

– Men jeg bruger naturligvis også tid på dem, der er bedst i dag, fortsætter hun.

– Vi er godt klar over, at vi går en sæson i møde, hvor de alle fire er meget unge i forhold til dem, der skal ro sammen med i landsholdstrupperne, men den udfordring tager vi op. Det kan godt være, at en del af de andre roere har fire-fem år mere i overarmene og andre muskelgrupper, men styrken er kun én ingrediens. Det er en af grundene til, at vi også satser lidt ekstra på at blive teknisk dygtige.

Allerede i november er der landsholdssamling igen. U23-roerne samles i Odense, mens U19-roerne kommer under Ulla Hvids vinger i Sorø.