I øjeblikket er virksomheden Microbes.dk i samarbejde med Sorø Kommune i gang med at rense 10 gadekær for slam. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.
Det foregår ved, at der bliver sprøjtet 20 liter af en væske med 13 forskellige bakterier ud over vandet, og i løbet af de næste uger og måneder vil bakterierne omsætte slammet i gadekæret. Proceduren bliver gentaget i mindre skala flere gange i år og i 2019.
De 10 gadekær ligger i:
– Alsted
– Niløse
– Slaglille
– Bjernede
– Brandsmark
– Lynge (vest)
– Skellebjerg
– Stenlille
– Tersløse (syd)
– Kirke Fjenneslev.
Metoden er ikke før blevet afprøvet i kommunen. Ifølge Microbes.dk's direktør, Poul Hauberg-Jensen, vil borgerne ved de 10 gadekær snart opleve en forskel.
– De kan lugte en forskel om en uges tid. Om et par uger vil man kunne se, at overfladen bliver mere glas-agtig, fordi de øverste centimeter af vandet bliver algefri. Om fire til seks uger vil der være synligt større sigtbarhed, siger Poul Hauberg-Jensen.
Når et gadekær eller en sø trænger til at blive renset op, vil man typisk bruge maskiner til at fjerne bevoksning ved vandet og grave slam op fra søbunden.
Men det kan være voldsomt for naturen. Det fortæller Line Strandholm Magnussen, der er biolog i Sorø Kommune.
– Det her en mere skånsom metode, der ikke ødelægger plante- og dyrelivet, siger hun.
Kombinationen af de 13 bakterier betyder, at væsken sætter en proces i gang, hvor slammet bliver omsat, sigtbarheden forbedres og efter noget tid forsvinder lugten fra vandet. Bakterierne er ufarlige for hunde og andre dyr, oplyser Microbes.dk.
Ifølge virksomheden kan bakterierne fjerne op mod 15 centimeter slam på en sæson.