Roklub sagde nej tak til båd med navnet Busk

– Det ville være mærkeligt at sige ja, siger roklubbens formand, Bjarne Hjorth til DAGBLADET og Sjællandske.

Må en båd i Sorø Roklub hedde Busk? Ja, mener Erik Rosbirk – men nej, mener Sorø Roklub.

Sorø Roklub fylder 100 år 11. juli i år, og gennem årene har klubben skabt flotte resultater på verdens kaproningsbaner trods klubbens og Sorø bys beskedne størrelse.

Mange mennesker har været igennem strabadserne på Sorø Sø og andre rofarvande, og det har givet klubben mange hjertevenner både i lokalområdet og ude omkring. En af hjertevennerne er Erik Rosbirk, der roede i klubben i 1970'erne. Han sluttede senere karrieren i København.

– Utallige er de mennesker, der har haft betydning for klubben i årenes løb. Men nævner man Sorø Roklub, kommer man ikke uden om, at enkelte har haft en ganske særlig betydning, siger Erik Rosbirk, der bl.a. vandt en DM-titel til Sorø Roklub i 1979.

– I jubilæumsåret ville jeg gerne give min gamle klub noget tilbage som en tak for, at klubben var der for mig dengang. Det blev så en singlesculler til 40.000 kr.

Egentlig ville Erik Rosbirk være anonym giver. Klubbens bestyrelse sagde ja tak til Rosbirks gave, og båden skulle navngives ved standerhejsningen 25. marts.

– Da båden egentlig var købt, mødtes jeg med formanden for klubben, fortæller Erik Rosbirk.

– Han spurgte mig, hvad båden skulle hedde. Som giver ville jeg naturligvis gerne have indflydelse på det. Jeg fortalte, at jeg havde tænkt mig, at båden skulle hedde »Busk«, for når jeg ser på mine medaljer, står Gert Busk stort set bag dem alle. Ham har jeg meget at takke for. Jeg var også selv med til at vælge Merete Leisted Busk til formand, inden jeg rejste til København, og de to har lagt kolossalt mange timer – ja, mange år – i den klub. Det kunne der dog absolut ikke være tale om, fortalte formanden mig, så fra Sorø Roklub blev det et nej tak til min gave.

– Jeg var bestemt ikke altid enig med Gert, men han har min dybeste respekt, slår Erik Rosbirk fast.

– Og jeg ærgrer mig over, at klubben sagde nej tak. Ja, jeg synes faktisk, at klubben skulle skamme sig. Jeg havde en klausul i min købsaftale, så selv om afslaget kom på et meget sent tidspunkt, kunne handlen gå tilbage. Men jeg er rigtig ærgerlig over det.

Sorø Roklub har ikke så mange kommentarer til afvisningen.

– Jeg tror ikke, at det for langt de fleste er nogen hemmelighed, at vi i de tre år, vi har kørt klubben, har haft et meget anstrengt forhold til Gert og Merete Busk. Det har vi stadig, siger formand Bjarne Hjorth.

– Det ville være meget mærkeligt, hvis vi så skulle stå og give en båd navnet »Busk«. Rosbirk kunne have kaldt båden stort set alt muligt andet.