Nytårskur 2018 blev en stor festdag

Foto: Jens Wollesen

Omkring 200 fejrede Sorø Kommunes gode resultater – og det gode samarbejde. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Det var de store smil, der var fremme, da Sorø Erhvervsudviklingsråd mandag aften holdt nytårskur hos VKST på Fulbyvej.

Ike mindst tog kommunen i 2017 endnu et hop fremad, så Sorø Kommune nu er sjettebedst i Danmark, når det handler om erhvervsvenlighed – og faktisk er i besiddelse af landets bedste erhvervsimage.

– Nu er andre kommuner – ja, selv jyske kommuner – begyndt at ringe til os for at høre, hvordan vi gør det. Om kort tid skal jeg eksempelvis til Stevns og fortælle om vores succes, sagde borgmester Gert Jørgensen (K).

– Da jeg holdt min første tale ved en nytårskur – på Filadelfia for fire år siden – var ambitionen netop at komme op blandt de bedste. Kommunen skulle også være attraktiv for familier, børn og unge – og så skulle vi have en rundkørsel.

– Det har vi opfyldt, fortsatte han.

– Men jeg må erkende, at rundkørslen mangler slidlag. Det kommer vi til at vente lidt på.

Gert Jørgensen fortalte videre, at kommunen skal i gang med en ny erhvervsudstykning. Også boligbyggeriet skal der gang i. Der er 230 nye boliger på vej – men alene i Sorø Boligselskab står der 3.000 på venteliste. De nye boliger giver 500-600 nye borgere, og så bryder Sorø den magiske grænse på 30.000 indbyggere i 2020.

På boligområdet er kommunen klar til at tage fat på sidste etape på Klokkegården, og ligeledes skal Pilegårdstrekanten i Dianalund i spil.

– Kan I huske, da vi var 30 til nytårskur? Det kan jeg. Nu er vi 200, sagde formanden for Sorø Erhvervsudviklingsråd, Michael von Bülow.

Han lagde ikke skjul på, at de hyppige virksomhedsbesøg, borgmesteren og erhvervschef Laila Carlsen tager på, har effekt. Det giver en god dialog om erhvervslivets behov og ønsker.

En anden af vejene til succes går igennem de netværksmøder, som erhvervsudviklingsrådet står for. Her kommer der 45-50 deltagere hver gang. I Sorø Kommune kender erhvervsfolkene i høj grad hinanden, og det fører også til gode lokale samarbejder.

Michael von Bülow nævnte blandt andet også lærlingenetværket, oplevelsesøkonomisk netværk, der planlægger udgivelsen af et turistmagasin, og en ny satsning på Tyskland. Også en indsats blandt andet sammen med Syddansk Universitet for at få flere akademikere – ikke mindst ingeniører – til området er i støbeskeen.

Samarbejdet mellem skoler og erhverv med eksempelvis en uddannelsesmesse som resultat kom også med i formandens beretning, og så lagde han op til, at erhvervslivet skal deltage aktivt i den plan- og visionsstrategi, kommunen skal udarbejde i 2018.

– Vi holder en workshop 15. marts, hvor I bliver indbudt til at komme med jeres visioner, ønsker og idéer, sagde Michael von Bülow.