Nye sjællandske grusgrave i spil

28 områder er i spil som nye grusgrave rundt om på Sjælland. Her ses et billede fra en eksisterende grusgrav ved Svogerslev i Roskilde. Arkivfoto: Kim Rasmussen.
28 områder er i spil som nye grusgrave rundt om på Sjælland. Her ses et billede fra en eksisterende grusgrav ved Svogerslev i Roskilde. Arkivfoto: Kim Rasmussen.

Godt 700 borgere over hele Sjælland får onsdag et brev ind ad brevsprækken eller i den elektroniske indbakke om, at de muligvis kan blive nabo til en ny grusgrav. Det skriver DAGBLADET.

Region Sjælland er ved at lægge de første sten til en ny råstofplan, der skal sikre, at der kan hives sand, sten og grus op af den sjællandske muld til kommende års byggerier af veje, jernbaner og huse. Et af de første skridt på vejen er en såkaldt nabohøring af de lodsejere, vandværker og naboer, der kan blive direkte eller indirekte berørt af gravene.

– Vi kommer ikke uden om, at når vi udlægger de her grave, så vil det være et stort indgreb på landskabet, og at det har konsekvenser for dem, der bor i nærheden. Derfor starter vi med at høre dem nu, inden vi går videre, siger Peter Jacobsen, formand for Udvalget for trafik, klima og ressourcer i Region Sjælland (DF), til avisen.

I alt 28 områder, hvoraf flere ligger klods op ad hinanden og tæt op af allerede eksisterende grusgrave, er lige nu i spil. Det gælder områder i Roskilde, Lejre, Holbæk, Kalundborg, Sorø, Faxe, Stevns, Næstved, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland kommuner.

Udvalget var i går selv på rundtur i både Holbæk, Kalundborg og Sorø for at kigge på mulige grusgrave. Her besluttede man allerede at tage en af de mulige placeringer ud af planen. Det betyder, at man går fra 29 til 28 områder, som er i spil.

– En ting er at kigge på kort, hvor tingene kan se tilforladelige ud. Men når man står derude i virkeligheden, så ser tingene helt anderledes ud. Derfor har vi allerede nu taget en placering i Sorø ud af planerne, siger Peter Jacobsen.