Bordtennis gavner og giver glæde

Foto: Thomas Olsen +45 20471567

Fire herrer står med hvert deres bat i hånden rundt om et af bordtennisbordene i AF Sorø Bordtennisklubs lokale under Sorøhallen.

Kondiskoene er snørret. Kroppene er klar parat til pingpong. Og sveden pibler langsomt frem.

– Hvad står der?, spørger Morten Schmidt Pedersen.

– Der står 10-8… eller 8-10 til os, lyder svaret fra holdkammeraten Hans Mortensen.

De fire mænd ved bordtennisbordet er – ligesom alle de andre spillere i klublokalet denne torsdag formiddag – en del af bordtennisklubbens ældre-hold BAT60+. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Dansk Bordtennis Union og DGI har samarbejdet om at udvikle konceptet til personer over 60 år. Ældresagen har også været involveret i projektet.

Holdet er målrettet den gruppe af mennesker, der for de flestes vedkommende er på vej ud af arbejdsmarkedet og derfor kan træne på nogle andre tidspunkter, for eksempel om formiddagen og midt på dagen. På BAT60+-holdet bliver der lagt vægt på socialt samvær, og reglerne og rammerne er heller ikke særlig formelle. For eksempel er det ikke så vigtigt med en ledelse eller bestyrelse i BAT60+-regi og der er ikke høje krav til en professionel træning. Det er vigtigere med en ildsjæl, der kan få holdet til at fungere, Også socialt.

Hos AF Sorø Bordtennisklub er holdet nu i gang med sin tredje sæson. Det startede egentlig bare med to mænd, men så kom der først en håndfuld og siden flere til.

I dag er der lidt over 40 spillere på holdet, og de udgør dermed en væsentlig andel af klubbens i alt cirka 85 medlemmer.

61-årige Morten Schmidt Pedersen har spillet på holdet i snart et halvt år. Stemningen på holdet betyder meget for ham.

– Jeg begyndte for at få noget motion og for at have det sjovt. Vi har det jo sjovt. Hvis man en dag er uoplagt og ikke er frisk i hovedet, så spiller man dårligere. Til gengæld får man energi af at spille, siger han.

– Jeg spiller, fordi det er sjovt. Og man skal jo tænke over, hvordan man spiller, siger holdkammeraten Hans Mortensen på 68 år.

Og måske har det en større betydning end som så, at man skal tænke og bruge sin hjerne, når man spiller bordtennis.

Ifølge hjerneforsker Albert Gjedde er bordtennis egnet som hjernegymnastik og understøtter almen sundhed. Regelmæssig og struktureret bordtennistræning kan desuden forebygge og hæmme demensagtige sygdomme.

78-årige Inger Davidsen er nybegynder og har spillet på bordtennisholdet i et år. Hun kan ikke mærke de gavnlige effekter direkte på sin egen krop.

– Men jeg tror da, at det er klogt at spille bordtennis, for man skal være opmærksom på flere ting på én gang. Man kan jo ikke forebygge for meget. Og jeg kan mærke, at jeg er i godt humør, når jeg kører hjem herfra, siger hun.

Hun begyndte på holdet for at få noget motion og for at blive klogere på den sport, som barnebarnet bruger meget af sin tid på. Bordtennisspillet har dog udviklet sig til at betyde endnu mere for hende.

– Det betyder, at jeg har truffet mange mennesker, og at jeg har det godt. Når jeg kommer hjem og er alene, så kan jeg glæde mig over noget af det, jeg har set. Så fylder det også noget uden for træningen, siger Inger Davidsen.

For nylig blev AF Sorø Bordtennisklub kåret til Årets Idrætsklub 2017 i Sorø Kommune, og her blev BAT60+-holdet også nævnt som en del af begrundelsen.

Har du lyst til at prøve at spille bordtennis på holdet BAT60+, så mød op i klublokalet i kælderen under Sorøhallens hal 3 på torsdage klokken 12. Der er ingen krav til niveauet – både begyndere, øvede og konkurrencespillere er velkomne.

Et kontingent koster 300 kroner om året. De første par træningsgange er dog gratis.