Bibliotek vil etablere mobile mini-biblioteker

Sorø Bibliotek vil gerne tættere på borgerne, især børnene. Foto: Anders Ole Olsen
Sorø Bibliotek vil gerne tættere på borgerne, især børnene. Foto: Anders Ole Olsen Fotograf : Anders Ole Olsen / Sjaellandske Medier.

Sorø Bibliotek og Bykontor vil gerne oprette to typer nye, mobile mini-biblioteker. De skal være med til at få litteraturen ud til langt flere borgere i hele kommunen og få biblioteket tættere på den enkelte borger. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

For sådan er det ikke i øjeblikket, forklarer Mia Sørup. Hun er leder af Sorø Bibliotek og Bykontor.

– På papiret siger man, at Sorø Bibliotek har et tilbud til alle borgere. Men jeg synes, der er langt fra Ruds Vedby til Sorø, hvis man gerne vil på biblioteket. I praksis er jeg lidt bekymret for, at mange borgere, især børn, går glip af bibliotekets tilbud, siger hun.

I dag har biblioteket en afdeling i Sorø by og en afdeling i Dianalund. Der har tidligere været en bogbus, men den er blevet afskaffet.

I 2016 vedtog byrådets politikere en strategi for det kommunale bibliotek. Strategien forpligter biblioteket til at sikre fri og lige adgang til information og litteratur.

På den baggrund opstod idéen om at oprette mobile mini-biblioteker. Biblioteket vil oprette to typer enheder, den ene mere mobil og lettere at flytte end den anden. Hver enhed består af computerudstyr til blandt andet at udlåne bøger og et mindre udvalg af bibliotekets materialer. De medbragte materialer skal så målrettes det sted eller det arrangement, som den mobile enhed er en del af.

I praksis kan det for eksempel fungere sådan, at biblioteket i en periode opretter et mini-bibliotek i et kulturhus, i en dagligvarebutik eller hos de kommunale sundhedsplejersker. Den mest mobile enhed kan også bruges til at oprette et mini-bibliotek, mens der er læsefestival, naturdage eller ved et sangarrangement.

Sorø Bibliotek har sendt et budgetønske til politikerne, hvor man søger penge til at realisere idéen.

Der er søgt om 102.000 kroner til at købe de to typer mobile enheder. Samtidig søges der om 80.000 kroner ekstra hvert år fra 2019 til 2022 til at købe flere nye materialer til biblioteket.

Om Sorø Bibliotek får pengene til projektet eller ej, bliver afgjort senere på året, når politikerne skal forhandle 2019-budgettet på plads.

Mia Sørup forventer, at projektet vil gøre biblioteket til et mere nærværende og konkret tilbud.

– For os handler det om at blive nærværende og et aktivt tilbud i borgerens hverdag. Forhåbentlig vil det betyde, at man får lyst til at læse og til at få de oplevelser, som litteraturen rummer. Vi mener, at den almene dannelse kommer ved at få adgang til litteratur, musik og andre kulturelle oplevelser, siger Mia Sørup.