Ægtepars hjem er fyldt med øko-eksperimenter

Foto: Jeppe Jul Garnak

Brændeovne der giver varme i 24 efter de er slukket, luftkanaler med tempereret luft fra jordens indre og vægge af ler. Hos ægteparret Karen og Flemming Abrahamsson bliver der eksperimenteret med økologisk byggeri, og lørdag viste de deres hjem og virksomhed frem til et arrangement om bæredygtigt byggeri og klima arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening (DN) i Sorø.

Parret har gjort deres hjem til en integreret del af deres virksomhed Fornyet Energi, som arbejder og eksperimentere med bæredygtigt byggeri. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

I haven er der opført små huse og hytter som del af forskellige udviklingsprojekter, og et af dem stammer eksempelvis fra et forsøg med at bygge udelukkende med lokale materialer.

– Stråtaget er for eksempel lavet af rug dyrket herude, siger Flemming Abrahamsson.

Mens Flemming Abrahamsson viser rundt udenfor, gentager han flere gange et mantra om, at man skal undgå energikilder, der ikke er vedvarende.

– Vi skal undgå fossile brændstoffer, siger han.

Om de mange småbyggeri i haven forklarer han, at det er en måde at blive klogere på.

– Det her er et eksperimentarium. Vi skal lære noget, også på den dyre måde, siger han, mens han peger på en lille opmuring i ler, som har vist sig ikke at være et særlig velegnet materiale til udendørs brug i det hårde danske vejr.

Inde i ægteparrets eget hjem har de derimod god glæde af ler i byggeriet, fortæller Karen Abrahamsson.

Både gulvet og en del af væggen har et lag ler yderst.

– Det opsamler fugt, når der er fugtigt indenfor, og det afgiver fugt, når der er tørt herinde, siger Karen Abrahamsson.

Derudover har parret også en såkaldt masseovn, som er en tonstung opmuret ovn, som har så stor en massefylde, at den holder huset varmt i 24 timer efter den er slukket.

Siden Flemming Abrahamsson holdt den første danske workshop i 1988 om masseovnene, har virksomheden været med til at bygge omkring 1500 ovne af typen, som er kendetegnet ved at få maksimal varme ud af brændet.

Udover varmen fra ovnene, udnytter Karen og Flemming Abrahamsson også jordens varme og kulde.

– Herude i udestuen er der luftkanaler ned i jorden, hvor der altid er 8 grader. Om vinteren giver det varme, og om sommeren giver det kulde til rummet, siger Karen Abrahamsson.

Arrangementet hos Fornyet Energi er en del af en række arrangementer med temaet klima, som DN i Sorø står bag.