Opbakning til bred linje

Foto: Elmer Madsen, Helle Midskov
Det peger i retning af, at borgmesteren efter valget den 21. november med stor sandsynlighed hedder Niels Hörup.
Det peger i retning af, at borgmesteren efter valget den 21. november med stor sandsynlighed hedder Niels Hörup. Elmer Madsen

Selv om byvåbnet i Solrød Kommune er rødt og gult, så har det i mange år været den blå farve, der har præget det politiske styre.

I 47 år har Venstre siddet på borgmesterposten i kommunen, og der er ikke meget, der tyder på, at det vil ændre sig efter den 21. november, når borgerne i Solrød har afgivet deres stemmer.

Den nuværende borgmester, Niels Hörup, har været borgmester siden 2006 og det peger i retning af, at det også er Niels Hörup, der har borgmesterkæden på efter valget. Selv om det er den blå farve, der står mest markant i Solrød, så har Niels Hörup i alle de år, han har været borgmester, lagt op til, at hvis de enkelte partier og lister er med i forlig, så er der også indflydelse at hente. Det gør, at den blå farve på paletten flyder lidt sammen med flere andre, da partierne, der står bag forlig i Solrød, går fra SF til DF. Det seneste budget blev også vedtaget med 15 ud af 19 mandater.

Bag det seneste budgetforlig står Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Havdruplisten, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre. Kun Grundejerne og Liberal Alliance med i alt fire mandater står uden for forliget. Så det er svært at se, når man skal tegne det politiske landskab i Solrød, at der ikke skulle være opbakning fra flertallet af partier og lister til den nuværende brede linje.

Rokader

Den seneste valgperiode har dog været præget af flere rokader i byrådet, udskiftninger og eksklusioner.

Først blev Bo Nygaard Larsen ekskluderet fra Venstre efter nogle udtalelser om Lars Løkke Rasmussen og Venstres "leflen" for Dansk Folkeparti i flygtningedebatten. Efter kort tid som løsgænger – valgte han at melde sig ind i Det Radikale Venstre, og han stiller også op for de radikale til kommunalvalget og er kendt som en meget engageret person i bybilledet. Bo Nygaard Larsen opnåede 124 personlige stemmer ved det seneste valg.

Frederik Leisner fra Venstre flyttede fra kommunen og blev afløst af Naima Simring, som han netop slog på målstregen, da unge Leisner kom i byrådet i 2013. Eilif Nørgaard fra Grundejerne valgte ligesom Leisner at vinke farvel til Solrød Kommune og flytte til København. Eilif Nørgaard var også en meget populær politiker hos borgerne, der ved valget i 2013 gav ham 570 personlige stemmer. Asger Lauenborg har overtaget Eilifs taburet i byrådet. I foråret valgte Emil Blücher at forlade Venstre til fordel for Liberal Alliance, da han gav udtryk for, at det var svært for ham at komme igennem med liberale synspunkter i Venstre. Med Blüchers skifte i marts har Liberal Alliance nu to mandater i byrådet, da Henrik Boye i forvejen repræsenterede LA. Og tirsdag den 31. oktober valgte Dansk Folkepartis hovedbestyrelse at ekskludere byrådsmedlem Per Hauge fra Dansk Folkeparti, men han vil fortsat stå på stemmesedlen under Dansk Folkeparti, da eksklusionen først er kommet efter, at valghandlingen er begyndt. Hvis Per Hauge igen opnår valg til byrådet, så vil han enten blive løsgænger eller han kan vælge at repræsentere et andet parti eller liste.

Ny spidskandidat

Claus Redder Madsen er ny spidskandidat for Socialdemokraterne, men han er ikke ligefrem ny på den kommunalpolitiske scene i Solrød. Claus Redder Madsen har været med siden 2006 og er 2. viceborgmester i dag.

Ved kommunalvalget i 2013 fik Venstre, som er det største parti i Solrød, 8 mandater ud af de 19 mulige, og med borgmesteren som valgets helt store stemmesluger med 2162 personlige stemmer. Venstre fik et mandat færre end ved valget i 2009, også Socialdemokraterne gik et mandat tilbage. Socialdemokraterne har i dag tre pladser i byrådet.

Partiet må ved det kommende valg undvære en af de helt store stemmeslugere i Solrød Kommune, da Tonny Lauridsen har besluttet, at han ikke stiller op ved dette valg. Han synes, det er tid til, at andre skal tage over. Tonny Lauridsen fik ved sidste valg 678 stemmer, og det var stort set en tredjedel af alle de kryds, der blev sat ved liste A, som samlet fik 2106 stemmer.

Selv om Socialdemokraterne ikke har borgmesterposten, så har partiet, som det andet største parti, og med et godt parløb med Venstre, sikret sig centrale pladser. Det er derfor vurderingen, at borgerne skal stemme en markant anden sammensætning igennem, hvis partiet skal pege på en anden borgmester end den siddende eller selv gå efter posten.

Venstre og Socialdemokraterne har nemlig i det nuværende byråd delt udvalgsposterne mellem sig. Venstre har borgmester og 1. viceborgmester, Socialdemokraterne har 2. viceborgmester og formandposten for familie- og uddannelsesudvalget. Venstre har formandsposterne i de to resterende udvalg økonomi-, teknik- og miljøudvalget og social-, sundheds- og fritidsudvalget.

Mange lister og partier

Ved seneste valg gik både Havdruplisten og SF et mandat tilbage fra to til hver et mandat. Om de kan holde eller øge er svært at vurdere. Henning Christiansen kæmper særligt hårdt for at få sat fokus og lokallistens aftryk på alt, der har med Havdrup at gøre, og Henrik T. Larsen lægger ikke skjul på, at han gerne kaster det ene SF mandat ind i forlig, hvis han kan se den mindste forbedring i retning af SF-politik.

Liberal Alliance og Grundejerne har begge hver to mandater i byrådet lige nu, og begge partier går benhårdt efter vælgere, der ønsker at skatten skal sænkes i Solrød. Det Konservative Folkeparti, som fravalgte samarbejde med Venstre ved sidste valg, er som nævnt med i budgetforliget i år, og i øvrigt i valgforbund med Liberal Alliance og Grundejerne, så det er spændende at se, hvor mandaterne hos de borgerlige partier lander. Og når ordet borgerlige nævnes, så er Nye Borgerlige ny spiller på banen i Solrød. Partiet har dog ikke valgt at indgå valgforbund med nogen af de øvrige partier eller lister. Alternativet, som stiller op for første gang i Solrød, har valgt valgforbund med A, B og F. HavdrupListen, Dansk Folkeparti og Venstre udgør det sidste af tre valgforbund til valget den 21. november.