Journalist Christian Ulloriaq Jeppesen er en grønlænder, der ikke kan tale grønlandsk

Med en fod i to lejre: Journalist Christian Ulloriaq Jeppesen er en grønlænder, der ikke kan tale grønlandsk

Solrød: Tirsdag den 14. marts kl. 16 gæster Christian Ulloriaq Jeppesen Solrød Gymnasium i samtale med Mira Brandes.

Christian er manden bag den populære P3-podcastserie ”Qallunaq – hvad er jeg?” fra 2022. Christian er født og opvokset i Grønland, men han kan ikke tale grønlandsk. I Grønland føler han sig som en qallunaaq – en fremmed. I Danmark føler han sig ikke dansk nok. Og Christian er ikke alene. Faktisk kan ti procent af den grønlandske befolkning ikke tale deres modersmål.

Christians historie er ikke kun en historie om at føle sig anderledes. Det er også en historie om hvilke fællesskaber og muligheder, sproget giver adgang til. Om at tale dansk i et land næsten 3.000 kilometer fra Danmark. Om hvad det vil sige at være grønlandsk og hvad det vil sige at være dansk. Det er en historie om Danmark som kolonimagt og om Grønlands snørklede vej til selvstyre.

Christian fortæller om sit arbejde med P3-podcasten ”Qallunaaq – Hvad er jeg?” og samtaler derefter med skuespiller og underviser Mira Brandes om hvad det vil sige at være ung, grønlandsk og dansk i dagens Grønland, og om Grønland set med grønlandske øjne.

Mira Brandes har en BSc i Internationale Studier. Hun underviser i Decolonial studies og FN’s verdensmål og holder foredrag omkring identitet og afkolonisering. Mira arbejder med Inuit-rettigheder i non-profit organisationen Nalik. Mira har grønlandsk baggrund og er født og opvokset i Danmark.

Arrangementet er en del af et nyt samarbejde mellem Solrød Bibliotek og Kulturhus og Solrød Gymnasium, der skal give elever og borgere adgang til fagligt og kulturelt stimulerende arrangementer.

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding via www.solbib.dk. Foto: Emma Ishøy, DR