Fuldt hus på Solrød Gymnasium

Alle lys på Solrød Gymnasium var tændt på en ellers mørk aften den 23. januar. De røde løbere var rullet ud, og rigtig mange unge havde fundet vej til åbent-hus-arrangement i deres søgen efter deres kommende gymnasium.

Fuldt hus på Solrød Gymnasium

Historie- og samfundsfagslærer Jakob Poulsen oplever gymnasieuddannelsen som en holdsport med motivation og målrettethed som vigtige pejlemærker. Foto: Solrød Gymnasium

For mange er det slet ikke så let at finde ud af, hvad de skal vælge. Der er både mange meninger om, hvad man bør, og mange muligheder at undersøge, og det er svært at overskue fordele og ulemper, når man er 15 år. Fra scenen understregede skolens rektor Bjarne Thams to pointer i forhold til overvejelserne om valg af ungdomsuddannelse.

– En studentereksamen giver i princippet adgang til alle uddannelser, og her på SG er dørene åbne for alle, der kan og vil. Det er ikke tilfældigt, at en af vores værdier er vilje. Det er nemlig helt afgørende for at lykkes med at få en god studentereksamen. Heldigvis er det sådan i Danmark, at en studentereksamen ikke er forbeholdt de få og udvalgte, men den er for alle, som kan og vil, sagde rektor.

At det kræver vilje at gennemføre en studentereksamen blev bekræftet af Silje fra 3a og Sofie fra 3x, som satte følgende ord på:

– Vi er begge tæt på målet og sommerens studenterhuer, og vi kender begge til både festlige hverdage, og morgener som kræver en meget stærk vilje for at komme afsted.

Samtidig er det at tage en ungdomsuddannelse jo ikke noget, man gør alene, men netop noget man gør sammen med en klasse og en lang række lærere. På den måde er undervisning også en holdsport, hvilket historie- og samfundsfagslærer Jakob Poulsen bekræftede i løbet af aftenen:

– Min opgave er på mange måder den samme som en sportstræners. Jeg skal tilrettelægge de mest relevante øvelser for, at eleverne kan komme til at mestre den måde, vi arbejder på i mine fag. Derfor er motivation og målrettethed nogle vigtige pejlemærker for mig.

Eleverne viser vej for andre unge

Holdningen om, at undervisning og uddannelse er et samarbejde kom også til udtryk til Åbent Hus. Rigtig mange af skolens elever havde frivilligt valgt at møde op for at hjælpe til i den afklaringsproces, som de kender så godt, fordi de lige har været der selv. Når Marius fra 2.q blev spurgt, hvorfor han gerne ville være med-vært til Åbent Hus på skolen, kom svaret hurtigt.

– Jeg er selv blevet taget rigtig godt imod som ny HF-elev, og den oplevelse vil jeg gerne være med til at give videre til andre. De nye, der vælger vores skole, skal også opleve, at det er trygt at være her.

Stjernerne lyste klart på himlen, før de sidste unge var gået hjem fra Solrød Gymnasium. Nu er det så op til de unge at bruge indtryk og input til at vælge, hvilken vej de vil gå efter sommerferien.

Historie- og samfundsfagslærer Jakob Poulsen oplever gymnasieuddannelsen som en holdsport med motivation og målrettethed som vigtige pejlemærker. Foto: Solrød Gymnasium
Faglighed viser sig blandt andet i praktisk erfaring, som når man undersøger lungekapaciteten hos svin. Foto: Solrød Gymnasium
Silje fra 3a og Sofie fra 3x kender begge til både festlige hverdage, og morgener som kræver en meget stærk vilje for at komme afsted. Foto: Solrød Gymnasium