Borgmesteren besøgte Weber: Fokus på sikkerhed og bæredygtighed

Erhverv: Emil Blücher var inviteret indenfor hos Weber i Karlslunde, der satte pris på besæget fra borgmesteren.

Solrød: Webers to siloer tårner sig nærmest op som et vartegn for Solrød Kommune, og er et pejlemærke for de mere end 100.000 pendlere, der dagligt kører på Køge Bugt Motorvejen.

Men hvad sker der egentlig inde hos Weber? Det blev borgmester Emil Blücher klogere på, da han sammen med erhvervskonsulent Eva Wendt og forretningsudvikler i Solrød Erhvervsservice Mette Østergaard var på virksomhedsbesøg på fabrikken i Solrød, der eksisteret siden 1958, hvor den blev grundlagt som en cementfabrik, og i 1980’erne er der blevet produceret mørtel.

I dag producerer Weber mineralske byggematerialer som mørtel og facadepuds til byggeriet i Danmark.

– Det er spændende at komme på besøg og få et indblik i, hvad I er udover de to siloer, lød det med et smil fra Emil Blücher, efter en rundvisning på fabrikken.

– Det er givende at komme ud i virkeligheden og møde virksomhederne i deres egne omgivelser, fordi det skaber et rum for en samtale, der bidrager til det indbyrdes forhold mellem kommunen og vores lokale erhvervsliv, siger han.

– Det er givende at komme ud i virkeligheden og møde virksomhederne i deres egne omgivelser, fordi det skaber et rum for en samtale, der bidrager til det indbyrdes forhold mellem kommunen og vores lokale erhvervsliv, lyder det fra Emil Blücher.

Fokus på sikkerhed

Forinden havde borgmesteren og de to erhvervskonsulenter først fået en grundig gennemgang af sikkerhedsinstrukserne og efterfølgende en rundvisning på fabrikken, der dog ikke var oppe at køre, fordi Weber får lavet service på maskinerne.

Virksomhedens fokus på sikkerhed blev flere gange fremhævet undervejs, og i 2019 kunne de markere 10 år uden en ulykke, der medførte fravær.

– Vi har et stort fokus på sikkerhed, og vi bruger en del ressourcer på det, siger Sadia Ahmad, Business Unit Manager for Weber i Danmark.

– Vi har en politik om, at vi ikke skal nå alle opgaver, hvis det betyder, at vi går på kompromis med medarbejdernes sikkerhed, tilføjer hun.

Konkrete tiltag er, at man er iført hjelm, sikkerhedsbriller, sikkerhedssko og refleksfarver, når man bevæger sig på fabrikken eller på lageret, man står stille, når man taler i mobiltelefon og man holder sig på afstand af gaffeltrucks.

Business Unit Manager Sadia Ahmad har været ansat i Weber i ti år, og virksomheden har generelt en del medarbejdere, der har været ansat i mange år. Pressefoto

Øget fokus på sikkerheden er implementeret løbende og hen over en årrække, og det er ikke alle i virksomheden, der har været lige nemme at få med ombord.

– Vi har skullet overbevise folk om, hvad sikkerhed er, og hvorfor det er vigtigt. Især nogle af de medarbejdere, der har været her i lang tid, havde lidt svært ved at vænne sig til det, fordi de har været vant til at arbejde på en anden måde, men nu sidder det efterhånden på rygraden, siger Sadia Ahmad.

– De nye medarbejdere, vi får ind, sætter stor pris på, at der er fokus på sikkerhed, og de er som regel nemme at få til at følge reglerne.

Også chauffører, håndværkere og andre gæster hos Weber får gennemgået sikkerhedsprocedurerne, når de besøger fabrikken, og der har været eksempler på, at lastbilchauffører er blevet bedt om at køre ud igen, fordi de ikke fulgte retningslinjerne.

Michael Vogel, lagerchef, fortæller Emil Blücher, at eksterne chauffører af sikkerhedsmæssige årsager skal blive i lastbilen eller under et særligt indrettet halvtag, når de er på pladsen. Pressefoto

Weber fabrikken i Karlslunde

• Bygget i 1958 som cementfabrik – mørtelproduktion siden 1980’erne

• Der er ca. 60 ansatte tilknyttet fabrikken i Karlslunde

• Webers to markante siloer, som hver dag passeres af titusindvis af bilister på Køgebugt-motorvejen, strækker sig 36 meter op i luften

• Udover produktion, lager og selvafhentning, er der også servicering af Webers mobile mørtelværker/mini-siloer, der gør arbejdet på byggepladser lettere

Bæredygtighed er en prioritet

Weber er en del af Saint-Gobain-koncernen, en af de største industrikoncerner i verden, og på linje med andre virksomheder i den branche, har den grønne omstilling præget dagsordenen de seneste år. Derfor er bæredygtighed en hjørnesten i de enkelte produkter og i selve produktionen af dem.

– Hos Weber har bæredygtighed længe spillet en stor rolle. For eksempel er det fem år siden, vi sammen med de øvrige Saint-Gobain virksomheder i Norden omlagde til grøn elektricitet, vi producerer mørtler, der gør, at mursten kan skilles ad og genbruges fremfor at blive knust, og vi arbejder med at gøre arbejdsgangene så lette som muligt for håndværkerne – blandt andet gennem vores siloer, der fungerer som mobile mørtelværker, der sparer murerne for det hårde blandearbejde og tunge løft, siger Sadia Ahmad, der sætter pris på, at borgmesteren valgte at bruge noget af sin formiddag hos Weber.

– Det er positivt, at borgmesteren prioriterer besøg som dette, og vi var glade for at åbne dørene til et kig ind i vores verden. Den slags skaber forståelse begge veje. Og der er ingen tvivl om, at de kommunale beslutninger og prioriteringer har en betydning for os, ligesom erhvervslivet og arbejdspladserne, der følger med, har en betydning for Solrød Kommune, siger hun.

Saint-Gobain Weber A/S

• Weber er en del af Saint-Gobain koncernen, som er en af verdens 100 største industrikoncerner og en af verdens største leverandører af materialer til byggebranchen.

• Saint-Gobain blev grundlagt i 1665 af den franske statsmand Jean-Baptiste Colbert og Louis XIV for, for første gang i historien, at etablere industriel glasproduktion. Blandt de første leverancer var glas til spejlsalen på Louis XIV's slot i Versailles.

• Organisatorisk i Danmark er Weber del af Saint-Gobain Denmark A/S sammen med søstervirksomhederne i Gyproc og Isover

• Weber har flere fabrikker i Danmark, udover i Karlslunde også i Galten ved Aarhus og på Fyn. Fabrikkerne håndterer mere end 100.000 tons varer i Danmark pr. år.

• Weber er en af byggebranchens største leverandører af mineralsk baserede byggematerialer – alle produkter er fremstillet af naturlige råstoffer som ler, sand, kalk og cement. Produkterne bruges til bl.a. fundamenter, kældervægge, fugtisolering, opmuring, facadeisolering, vådrum, fugtregulering og betonrenovering.

• Webers sortiment anvendes til såvel nybyggeri som renovering samt til professionelle og til "gør-det-selv-folket" og forhandles i tømmerhandler og byggemarkeder over hele landet.