I 2022 blev der født og registreret 22.481 hundehvalpe i Dansk Kennel Klub i Solrød Strand. Det er et fald på ca. 20 procent i forhold til året før, hvilket betyder, at størrelsen på en ”hvalpeårgang” nu er tilbage på et mere normalt niveau sammenlignet med boomet under coronapandemien.
Det lyder som et stort fald, men det var forventeligt, mener Lise Lotte Christensen, som er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub (DKK).
Interessen for hund steg markant under coronapandemien, hvor flere familier måtte tilbringe mere tid derhjemme. Rekordmange danskere valgte, at hjemsendelsen var det rigtige tidspunkt for dem til at udvide familien med et firbenet familiemedlem. Dansk Kennel Klub oplevede en stigning i antallet af hvalperegistreringer på 10 procent fra 2019 til 2020. En sådan stigning er ikke set siden tiden op til finanskrisen i 2008. Efterfølgende steg antallet af hundehvalpe yderligere på næste årgang, fra 2020 til 2021, med næsten 20 procent.
– 20 procent lyder som et markant fald, men sammenligner vi med 2019 – året før ”hvalpeboomet” under coronapandemien – viser det, at vi er tilbage på et mere normalt leje – faktisk med en lille stigning i registreringstallet på 4,6 procent, forklarer Lise Lotte Christensen.
Hun mener, at faldet betyder, at de organiserede hundeopdrættere udviser stor ansvarlighed.
– Man kunne sagtens have frygtet, at nogle opdrættere valgte at fortsætte med at opdrætte et stort antal hvalpe i håbet om, at efterspørgslen forblev høj, men Dansk Kennel Klubs registreringstal viser det modsatte. At de ansvarlige hundeopdrættere ikke producerer flere hundehvalpe, end der er gode hundehjem til, forklarer Lise Lotte Christensen.
Skal passe til familien
For 7. år i træk bider labrador retrieveren sig solidt fast i førstepladsen. 2.648 af dem, der indtog danskernes hjem og hjerte i 2022, er labrador retrievere.
– Retrieverne er meget sociale, tillidsfulde og kontaktsøgende hunde, der er glade for at samarbejde og er meget opmærksomme på os mennesker. De har mange positive kvaliteter, der både passer dels til børnefamilien, men også til pensionister, jægere og andre aktive mennesker, forklarer Lise Lotte Christensen.
Lise Lotte Christensen ser også listen over populære hunderacer som et udtryk for, at danskerne i stigende grad går op i, hvilken hunderace der passer til den enkeltes livsstil.
– Danskerne interesserer sig i stigende grad for hundens “indholdsfortegnelse”. Det vil sige, de er blevet bedre til at vurdere, hvorvidt en given hunderaces unikke behov for pasning, pleje og aktivering vil matche den enkeltes livsstil, siger hun og fortsætter:
– Vi har en tendens til at overvurdere vores egne evner – og specielt når vi står med en blød hundehvalp i armene, er der ikke grænser for, hvad vi tror, vi kan og vil. Dine løbesko eller håndvægtene tager ikke skade af at blive sat til side, hvis du har en periode med ekstra travlhed, men du kan ikke bare sætte en aktiv hund på standby.
Krøller hitter En af årets største nyheder er, at det samlede tal for pudelhunde har sneget sig op iblandt Top20.
Registreringstallet for pudler er gået op med 14 procent i en tid, hvor det samlede registreringstal er faldet:
– Krøller er igen blevet moderne, mener Lise Lotte Christensen, som forklarer, at det ikke er et tilfælde, at det netop ofte er pudlen, man ofte oplever som cirkushund, for det er en intelligent og meget lærenem hund, som fås i hele fire størrelsesvarianter.
Den allergi-fri hund er ikke opfundet endnu, så hvis krøllerne får dig til at tænke ”allergivenlig”, skal du være opmærksom på, at også pudlen kan irritere allergikere i forhold til at udskille allergener i spyt og skæl. Det specielle ved pudlen er, at den ikke fælder sin pels ud på stuegulvet, hvilket har vist sig at give færre allergiproblemer for mange. Men samtidig skal man være klar over, pudlens pels i stedet skal passes med regelmæssig børstning, vask og klip – for selv om pelsen ikke lander på gulvet, fælder pudlen ligesom alle andre hunderacer.
De mest populære
Top-20 over de mest populære hunderacer i Dansk Kennel Klub i 2022:
1. Labrador retriever: 2.648.
2. Bichon havanais 1.465
3. Golden retriever 1.415
4. Schæferhund, begge hårlag 1.295
5. Staffordshire bull terrier 639
6. Pudel, alle størrelser 615
7. Cavalier king charles spaniel 603
8. Coton de tulear 564
9. Gravhunde 562
10. Ruhåret hønsehund 417
11. Border collie 396
12. Jack russell terrier
13. Engelsk cocker spaniel 389
14. Berner sennenhund 351
15. Welsh corgi cardigan 312
16. Kleiner münsterländer 287
17. Australian shepherd 284
18. Shetland sheepdog 276
19. Dansk/svensk gårdhund 264
20. Rottweiler 259

