Otte års fængsel for trafikdrab på 62-årig

KORSØR: Bilist var påvirket af alkohol og stoffer, da han bragede ind i en bil ved betalingsanlægget på Storebæltsbroen. 62-årig kvinde blev dræbt.

Polsk mand idømmes otte års fængsel for trafikdrab
Foto: presse-fotos.dk

En polsk mand idømmes fængsel i otte år ved Retten i Næstved for uagtsomt trafikdrab under særligt skærpende omstændigheder.

Den polske bilists vanvittige kørsel fandt sted lørdag den 27. august 2022, hvor den 32-årige mand cirka klokken 10.35 kørte fra en Lidl-butik i Odense i sin polsk indregistrerede Alfa Romeo. I anklageskriftet bemærkes det, at bilens fordæk var uden dækmønster og med “uvirksomme driftsbremser og parkeringsbremse”. kørte i en bil, der ikke kunne bremse, og havde en alkoholpromille på 1,95. Det er langt over de 0,5, der er grænsen for, hvornår man må køre bil.

Manden var påvirket af alkohol, hash og kokain. Og så havde han ikke noget kørekort. Det var taget fra ham i forbindelse med en tidligere sag, som vi vender tilbage til.

I anklageskriftet påpeger politiet, at han på turen fra Odense nåede han at køre mod kørselsretningen, ramme et skilt, køre over for rødt, overhale adskillige biler indenom – blandt andet via nødsporet. Nogle bilister var nødt til at undvige.

Den 32-årige polak kørte helt tæt på forankørende, for at overhale indenom, når muligheden bød sig. Han ramte også en bil, da han overhalede mellem to biler.

Anklageskriftet beskriver desuden, hvordan vanviddet fortsatte op over Storebæltsbroen, hvor flere biler blev overhalet indenom – og igen blev der overhalet mellem biler, som kørte i henholdsvis inder- og ydersporet.

Da han kom til betalingsanlægget ved Halskov klokken cirka 11.05, beskriver anklageskriftet, at han “med særdeles høj hastighed påkørte køretøj…”.

Køretøjet havde den 61-årige kvinde som passager, og hun afgik nogle dage efter ved døden som følge af kvæstelserne fra påkørslen.

Tidligere sag

Allerede 5. september 2021, altså et år inden trafikdrabet ved Storebælt, havde den 32-årige polak, ifølge anklageskriftet, været involveret i en episode, som kostede ham kørekort og bil. I de tidlige morgentimer kørte han på motorvejen ved Vejle, hvor han med en promille på mere end de tilladte 0,5, kørte 180 kilometer i timen og undlod at standse, da politiet gav tegn til det.

For at slippe fra politiet nåede polakkens fart op over 220 kilometer i timen på en strækning, hvor man må køre 110.

Han kørte af motorvejen ved Vejle og fortsatte ind i byen. Her kørte han over for rødt og fortsatte med 130 i et tæt bebygget område, hvor hastighedsgrænsen er 50.

Anklageskriftet beskriver, hvordan han yderligere fire gange kørte over for rødt inden politiet fik stoppet ham med såkaldte stopsticks, som ødelægger bilens dæk.

Vanvidsbilisme i Danmark

En opgørelse fra Rigspolitiet viser, at der fra april 2021 til august 2022 blev beslaglagt 1.207 køretøjer i landet efter de strammede regler om vanvidskørsel.

I dag har politiet nemlig mulighed for at konfiskere bilen på stedet.

Men hvordan er reglerne?

Ved personpåkørsler er der tale om vanvidsbilisme når:

– Der er tale om uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. Det vil sige, hvis du for et eksempel kører for hurtigt eller er påvirket. (straffelovens paragraf 241, 2. punkt)

– Det samme gælder, hvis du laver skade på nogens legeme eller helbred, og det er sket under særligt skærpende omstændigheder. (straffelovens paragraf 249, 2. punkt)

– Hvis du udsætter andre for nærliggende fare for liv eller førlighed. (straffelovens paragraf 252)

Uden personpåkørsel er der tale om vanvidsbilisme når:

– Man kører særligt hensynsløst.

– Man kører med en fart på mere end 100 procent over det tilladte. For eksempel hvis man kører dobbelt så stærkt et sted, hvor man kun må køre 60 kilometer i timen.

– Man kører med mindst 200 kilometer i timen uanset hastighedsgrænsen.

– Man kører i bil med en promille på over 2,0.