Keramik fyldte for 4. gang Skælskør

Skælskør: Det bedste ville naturligvis have været at være der selv. Og det var der heldigvis også rigtig mange, der var. Klokken 11 onsdag blev der budt velkommen til den fjerde udgave af Skælskør Keramikfestival, hvorefter ordet blev givet til forfatter Jens Blendstrup fra Korsør.

Og meget apropos festivalens nyeste påfund – keramik med skæg – har Jens Blendstrup jo selv et skæg af format, og skæg var hans efterfølgende åbningstale bestemt også. En monolog der blev fremført som en humoristisk dialog mellem Keramikbitten fra Skælskør og Jens Blendstrup selv, hvor sidstnævnte bestemt men kærligt blev belært om den fantastiske keramikfestival i Solskinsbyen, og hvor alle – både fra Skælskør og nærtliggende købstæder fik en gang røg.

Og ellers var Skælskør Keramikfestival et kærkomment gensyn, hvor meget var det samme som tidligere år – men hvor også flere nyheder var på programmet.

Ikke mindre end 67 keramikere havde fundet vej til Skælskør i dagens anledning, og selvom essensen i deres arbejde måske nok er det samme, er resultatet en forunderlig mangfoldighed. Men keramikfestivalen er meget mere end salg af lækker keramik. På Gammeltorv blev det keramiske klokkespil kigget på og beundret, og rundt omkring blev der taget sjove selfies ved de forskellige »skægstationer«, hvor der til lejligheden var stillet keramikskæg på pinde til rådighed.

Indimellem rullede en veteranbus gennem byens gader for at fragte folk til og fra de forskelige udstillingssteder. På Guldagergaard var der blandt andet mulighed for at se den unikke skotøjsæskeudstilling, som blev lavet i forbindelse med direktør Mette Blum Marchers 40 års fødselsdag – og ikke mindst den nyeste brændingsskulptur på stedet – lavet af Sten Lykke Madsen. I Købmandsgaarden var der også trængsel, da undertegnede kiggede ind, og her lå de fine Steet-of Fame-brosten til udstilling, ligesom der var mulighed for at erhverve sig en skøn festivalvin.

Men selvom det både er fascinerende og inspirerende at kigge på andres keramiske værker, så giver det utvivlsom en anden dimension til keramikken selv at have fingerne i leret. Og her var Skælskør Billedskole på banen, ligesom der også i år var hektisk aktivitet i teltet ved biblioteket, hvor der blev »produceret« chaussesten (små brosten i keramik, red.).

Et andet sted, hvor publikum selv blev inddraget i keramikfestivalen til alle bedste var på Skælskør Bibliotek, hvor rigtig mange havde valgt at bakke op om det nye tiltag: Vis mig din yndlingskop. Smukke, fine, finurlige og sjove kopper var stillet op på række – og heldigvis med en lille notits om, hvorfor den enkelte kop havde fået æren af den fornemme udnævnelse af sin ejermand og/eller – kvinde.