HTX-elever har designet fremtidens køretøjer

Hvordan kan nogle af verdens storbyer komme deres trafikale problemer til livs i 2035?

Svaret på det spørgsmål kan både være en en trehjulet taxa, en selvkørende motorcykel og en bil, der kan stables, når den skal parkeres.

I hvert fald, hvis man spørger elever fra HTX i Slagelse.

Siden oktober har tre klasser i faget »design« arbejdet målrettet med at udvikle køretøjer, der kan imødekomme fremtidens trafik- og parkeringsudfordringer.

Nu skal tre projekter indsendes til den internationale designkonkurrence »Michelin Design Challenge.«

Det er stort, vurderer Michael Witus Schierup, der i øjeblikket blot underviser som vikar, men selv er designer og tidligere er blevet nummer 29 i verden under en designkonkurrence afholdt af Peugeot.

Fakta: Det har eleverne designet

KOMFORT: En selvkørende enkeltmandsbil, der både er smallere og lavere end en almindelig bil. Idéen er, at den skal kunne stables med andre biler i et »køjesengssystem,« når den parkeres. I bilen vil passageren ligge ned, så vedkommende blandt andet kan se TV, mens bilen kører. (Designere: Nick Bendixen, Simon Søby, Peter Polisensky og Mads Nielen) VÉTUR: En selvkørende trehjulet bil til at erstatte de gule taxaer i New York. Bilen kan tilkaldes via en app og undgår at bruge af byens p-pladser, da den konstant cirkulerer i trafikken. (Designere: Mads Simonsen, Marcus Bay Lange, David Michel Jensen og Nicolai Nielsen) PONDUS: En selvkørende motorcykel, der kører på sfæriske hjul (hjul der kan dreje i alle retninger, red.), så den nemt kan køre ind og ud mellem bilerne i de byer, hvor der er meget kø. (Designere: Mark Nielsen, Joakim Bjerregaard Jensen, Nikki Dieu, Oliver Kejser Nielsen og Ditlev Grill Kjeldsen)

– Det har været svært at overbevise eleverne om, at det mål kunne tilgås. For der findes ikke ret mange bildesignere i verden og endnu færre i Danmark, fortæller Michael Witus Schierup.

– Derfor er det virkelig flot, at de tre grupper har kunnet opnå resultater af så høj kvalitet, uddyber han.

For de fleste af eleverne har den største udfordring undervejs i faget været idéudviklingen, fortæller de.

– Det sværeste var at komme på de gode idéer. Da det var på plads, var det ikke nær så svært at samle det til et projekt, siger Mads Simonsen fra 3.Z.

– Ja. Det her er jo faktisk bare alle vores idéer samlet, tilføjer Marcus Bay Lange og holder et papir op med et gult køretøj på.

Sammen med David Michel Jensen og Nicolai Nielsen fra samme klasse, har de designet en selvkørende trehjulet bil til at erstatte de gule taxaer i New York.

Idéen er, at bilen kan tilkaldes via en app, så den ved konstant at cirkulere i trafikken undgår at bruge byens parkeringspladser.

– Der har været meget frie rammer, og vi har næsten brugt et halvt år på det. Så vi har også lært en del om at samarbejde, vurderer David Michel Jensen.

Selvom det ikke er sikkert, at eleverne får deres projekter nomineret i konkurrencen, har de derfor alligevel fået noget ud af at deltage i faget.

Og ifølge designer og lærervikar Michael Witus Schierup er der heller ingen præmie udover hæder og ære, hvis ét af holdene skulle gå hen og vinde:

– Konkurrencen har hele tiden været en lille gulerod, der skulle motivere eleverne. Men selv hvis de bare går hen og bliver nomineret er det rigtigt godt for deres CV, hvis de vil arbejde med design eller søge praktikplads, forklarer han.