
Det er efterårsferie og dermed pause fra læringen for skolebørnene.
Men vil de eller deres forældre alligevel lære noget, så byder Panzermuseum East på Fladholtevej i Esholte på flere ting i ugen, hvor der dagligt er åbent fra kl. 10-17.00 med sidste entre kl. 16.00.
Alle dage er det muligt at tilkøbe en muddersafari-tur i et stort polsk troppetransportkøretøj eller en tur i en sidevogn.
Torsdag 17. oktober vil der være en kortere gratis rundvisning klokken 13.00 og igen klokken 14.00.
Begge rundvisninger følges op af gratis foredrag om Warszawa-pagtens planer om angreb på Danmark.
Det er tidligere taktisk efterretningsofficer Niels Jensen, der står for foredraget.
Han vil blandt andet fortælle om en nu afklassificeret CIA rapport fra 1989 om Warszawa-pagtens militære opbygning med henblik på angreb af Danmark.
Niels Jensen viser og forklarer også om hemmelige sovjetiske kort og overvågningsfotos, som var nødvendige for at blandt andet angrebshelikoptere, som panzermuseets HIND MI-24 og troppetransporteren HIP MI-8 effektivt kunne navigere ind i landet.
Begge disse store helikoptere er i øvrigt det første man møder, når man kommer ind i museumsgården.
I alle hallerne er der fyldt op med kampvogne, missiler, radarer, hospitaler og tusindvis af andre ting, som ville have været at se i Danmarks gader, hvis krigen var kommet.
Det er også muligt at se en særudstilling om Danmarks civile beredskab med blandt andet karréplaner over Slagelse by, samt film om forholdsregler ved et atomangreb på Danmark.
Denne udstilling med tekster og billeder samt diverse effekter sætter spørgsmålstegn ved, om det civile beredskab kunne have udrettet noget i forbindelse med en altødelæggende krig. En krig som kunne have lagt det meste af Europa øde.
Natten mellem 9. og 10. november 2019 er det også 30 år siden portene mellem øst og vest Berlin blev åbnet. Hvilket var begyndelsen på kommunismens endelige sammenbrud i Østeuropa og Sovjetunionen.
Panzermuseum East viser også en udstilling om netop murens fald. Samt et scenarie om et par unge østtyskere, der tog flugten over Østersøen. Der vises både gamle propaganda film, men også rørende filmklip om netop begivenhederne denne glædens nat.