Danmarks ældste fyrtøj fundet i Havrebjerg

I slutningen af sidste år modtog det lille Havrebjerg Museum en helt særlig genstand, som straks vakte stor opmærksomhed: Et meget gammelt stykke egetræ med flotte og meget detaljerede udskæringer – inklusive en tydelig markering af alderen: 1786.

Det skriver Sjællandske.

– Mit gæt er, at det er Danmarks ældste fyrtøj, siger Ole Gamst fra Havrebjerg Museum, som var den, der fik overbragt klenodiet fra en nabo til museet.

I første omgang var Ole Gamst noget usikker på, hvad det egentlig var, han havde fået i hænderne. Men et større detektivarbejde gik i gang – og efterhånden som stumperne af puslespillet begyndte at tage form, blev han mere og mere overbevist om, at der vitterligt er tale om et meget gammelt fyrtøj – altså datidens »Ronson-lighter«.

– Selve trækassen har indeholdt en flintesten og et stykke jern, og så har der været noget tørt kvas til at fange gnisten med. Når der så kom ild, blev den viderebragt til for eksempel en pejs eller en ovn. Herefter brugte man en lille sten til at slukke ilden igen, så selve fyrtøjet ikke antændte, fortæller Ole Gamst.

Når genstanden er så speciel, skyldes det flere ting: Der findes ikke et eneste eksemplar af det gamle fyrtøj på noget dansk museum – heller ikke på Nationalmuseet – og så er det bemærkelsesværdigt, at det gamle træ er så velbevaret efter hele 230 år.

– Jeg kunne godt forestille mig, at Nationalmuseet vil være meget interesseret i fundet, siger Ole Gamst, der dog helst ser, at fyrtøjet forbliver i Havrebjerg, hvor det blev fundet i jorden for omkring 70 år siden.

Læs mere i Sjællandske tirsdag