Cigaretskod, plastik og tomme dåser. Mange steder i naturen flyder det med affald. Men i dag er der alligevel lidt mindre end for bare et par uger siden.
I uge 12 afholdt Danmarks Naturfredningsforening nemlig sin landsdækkende affaldsindsamling, og traditionen tro blev der samlet meget – rigtig meget – affald op fra vejkanter, mudderhuller og grønne græsarealer.
Alene i Slagelse Kommune lykkedes det frivillige at indsamle intet mindre end to tons affald, som nu er smidt ud – sådan som det burde være gjort fra starten af.
Det oplyser kommunen på Facebook.
Artiklen fortsætter…
For eksempel nævnes Rude som én af de steder, hvor frivillige udstyrede sig med gribetang og skraldesække. Her blev det til i alt 130 kilo affald.
Danmarks Naturfredningsforening har endnu ikke offentliggjort tallene på landsplan. Men sidste år blev der indsamlet 97.000 kilo affald. Og herunder 350.000 stykker engangsemballage. Dengang deltog 200.000 frivillige i affaldsindsamlingen.
De deltagende kommer i alle aldre.
Affald i børnehøjde
I Slagelse blev affaldsindsamlingen for eksempel brugt som en god anledning til at lære de helt små om konsekvenserne ved affald i naturen, da børnefamilier tirsdag i uge 12 samlede skrald ved Amfiteatret.
– Det her kan dyrene ikke tåle, fortalte Sofie på tre år – og pegede på et lyserødt tyggegummi, afbilledet på et lamineret stykke papir.
Kapsler, glasskår, plastik og cigaretskodder var der mest af, men også tyggegummi og lightere kunne ses gennem de klare sække.
– Affaldsindsamling er en god måde for os at lære børnene at have forståelse og respekt for naturen. Det er ikke dem alle, der forstår, hvad vi laver endnu, men det kommer de til, fortalte Monica R. Sosniecki, der stod bag affaldsindsamlingen ved Amfiteatret i Slagelse.
– Hvis de (børnene, red.) allerede nu får gode vaner med sig og lærer at passe på kloden, er det en succes, konstaterede hun.
Præcis hvor meget affald, der hvert år smides i naturen, findes der ingen opgørelse over. Men ifølge Miljøministeriet anslås det, at landets kommuner samlet bruger cirka 500 millioner kroner på oprydning af henkastet affald – hvert eneste år. Også selv om frivillige gør en indsats for at komme affaldet til livs.
Kan koste bøde
I 2008 besluttede Folketinget, at bødeniveauet for at smide affald på gaden og i naturen skulle hæves. Derfor kan det blive dyrt at smide affald i naturen.
Ifølge de vejledende bødeniveauer kan det for private koste fra 1.000 kroner og helt op til 5.000 kroner, hvis affald smides på enten gaden eller i naturen. Bødeniveauet er generelt dyrere for erhvervsdrivende.
Siden bødeniveauet blev hævet, er der dog kun blevet udstedt ganske få bøder.