Vinterhi og varme fællesskaber

Vinterhi og varme fællesskaber

Man får varmen af fællesskab og de nære oplevelser, skriver VisitNordsjællands direktør.

(Klumme bragt i OPLEV den 27. januar 2023)

Af Annette Sørensen, direktør VisitNordsjælland

Jeg startede det nye år med et koldt gys og et dyp i Kattegat. Jeg kan godt forstå, hvorfor flere og flere bliver forfaldne til glæden ved at vinterbade. Blodet suser rundt i kroppen, og man kan mærke, man er i live. Det er sundt og en dejlig måde at komme ud i naturen, selv på en kold januardag.

Vinterlandet ligger roligt og stille, men det syder og bobler med lokale initiativer, fællesskaber og oplevelser, man kan tage del i. Lokale ildsjæle er flere steder langs den sjællandske nordkyst gået sammen om at danne vinterbadelaug eller tilbyder sauna – f.eks. i Tisvilde, ved Smidstrup Strand eller hos Lynæs Surfcenter. Naturen er også åben for dejlige vintergåture på pilgrimsruten Tisvildevejen, Halsninoen eller Gribskov Går Sammen, et gå-fællesskab der tilbyder temature, ofte i kombination med lokale smagsoplevelser. Hvis du rejser alene, kan du også booke en 2-dages vandreferie her i februar og møde nye mennesker med Happy Hiking Tours i Nordsjælland.

Det er netop fællesskaber og de nære oplevelser, man får varmen af. Bæredygtig turisme handler rigtig meget om at skabe oplevelser, der kan tiltrække gæster og turister hele året. Men det starter med en forankring i det lokale. Udenbys gæster og turister vil i stigende grad have autentiske oplevelser, og de vil derfor gerne rejse for at opleve de steder, hvor de lokale også er.

Det kan man f.eks. på Salekilden ved Helsinge, hvor Lotte serverer kaffe og kage hjemme i stuerne, ligesom Madkollektivet Naboskaber i Fredensborg og Lynæs Madbar holder fællesspisninger, hvor alle er velkomne. Man kan også spise med, når Esrum Kloster holder Folkekøkkener hen over vinteren.

Er man alligevel mest til at gå lidt i vinterhi indendørs, så kan man jo kombinere gåturen med en tur på f.eks. Nivaagaards Malerisamling og se den nye udstilling med kunst fra de to kunstnerkolonier i Hornbæk og Arild eller en tur på Louisiana, der lige nu byder på udstillingerne Det Kolde Øje & August Sander på en fantastisk tidsrejse tilbage til Tyskland i 1920’erne. Oplev også den første udstilling i Skandinavien med amerikanske Richard Prince – "manden, der stjal billedet", eller se den nye udstilling med den indiske fotograf, Gauri Gill.

Snart er det vinterferie, hvor er er fuldt program for børn. Det kreative værksted i Louisianas Børnehus er altid et hit, og på Esrum Kloster kan man lære om fortidens, nutidens og fremtidens verdensbillede. På Frederiksborg Slot kan man lære om portrætkunsten og male selv, og til fastelavn kan børnene kan slå katten af tønden i Indre Slotsgård.

2023 er kommet godt i gang og fremfor os venter endnu flere kulturbegivenheder og events – store som små – som vi kan glæde os til at være sammen om.

Der er masser at tage sig til her på den anden side af nytår. Vinterbadning og sauna for eksempel. Foto: Mie Neel