Tupperware på hovedet

Kunsthåndværker Bettina Schori har gennem hele sin karriere været optaget af genbrug og bæredygtige løsninger. Hun finder inspiration alle steder og forelsker sig i former og farver, som vi andre slet ikke overvejer at koble sammen. For eksempel at bruge gamle køkkenskåle som lamper.

Bettina sætter Tupperware på hovedet

Kunsthåndværker Bettina Schori har gennem hele sin karriere været optaget af genbrug og bæredygtige løsninger. Hun finder inspiration alle steder og forelsker sig i former og farver, som vi andre slet ikke overvejer at koble sammen. For eksempel at bruge gamle køkkenskåle som lamper.

Foto: Bettina Schori
Bettina Schori har stor succes med sine designs af genbrugsmaterialer. Blandt andet er Tupperware-lamperne et hit. Foto: Bettina Schori

Bettina Schori er oprindelig uddannet glasformgiver på Designskolen i Kolding, men hun har altid arbejdet med mange forskellige materialer. Kunsthåndværkeren vil gerne inspirere andre til at se mulighederne i at genbruge.

– Jeg har altid gået op i bæredygtighed og i at bruge så få ressourcer som muligt, så jeg arbejder meget med genbrugsmaterialer. Jeg kan godt lide at vende tingene lidt på hovedet, man behøver ikke at kunne se, at det er genbrug, forklarer Bettina Schori, der altid er på jagt efter nye materialer.

De skulpturelle og farverige Tupperware-lamper, der går under navnet Plastic Fantastic er bare én af de mange skæve ideer, som Bettina Schori har fået ved at besøge loppemarkeder og i det hele taget kigge på sine omgivelser. Når vi andre ser æggebægre og skåle, ser Bettina Schori former og farver uden at lade sig begrænse af materialernes oprindelige funktion. Hun prøver hele tiden forskellige ting af for at se, hvad der virker.

– Jeg går op i former og farver, hvor man ikke ved første øjekast kan se, hvad det er lavet af. Nogle gange, når noget er lavet i genbrugsmaterialer, så lyser det lidt for meget ud af det. Jeg kan godt lide, at tingene ikke nødvendigvis er, hvad man tror det er. Fordi jeg også arbejder i glas, så er der flere, som ved første øjekast har troet, at Tupperware-lamperne er lavet af glas, men så opdager de pludselig et æggebæger. Det, synes jeg, er sjovt. Jeg kan godt lide at overraske, forklarer Bettina Schori.

Gamle æggebægre og skåle forvandles til farverige lamper i hænderne på Bettina Schori. Foto: Bettina Schori

Smeltede gamle flasker

Idéen til at designe lamper af gamle Tupperware-produkter kom til hende i en proces, hvor hun blev inspireret af de mange forskellige former og størrelser, som materialerne havde.

– Det startede egentlig med, at jeg smeltede gamle flasker om, som jeg sandblæste og lavede til lamper. Så begyndte jeg at kombinere flaskerne med andre materialer, som jeg fandt på loppemarkeder og den slags. Jeg prøver mig frem, og arbejder i mange forskellige slags materialer. For mig giver Tupperware-lamperne liv og glæde. De er uhøjtidelige, og så giver de et rigtigt godt lys, konstaterer hun.

Bettina Schori giver gerne gode råd til, hvordan man selv kan lave en lampe ud af gamle køkkenskåle, kopper og lignende.

Deler sin kunst

Bettina Schori arrangerer også workshops, hvor hun underviser andre i at lave deres egen Tupperware-lampe.

– Flere havde spurgt mig, om jeg ikke ville lave sådan en workshop, så det gjorde jeg, for det gav god mening. Tupperware-lamperne er nemme at gå til i forhold til nogle af mine andre lamper. Man skal bare bruge en boremaskine, forklarer hun, og fortsætter:

– Der er nogen, der spørger mig, om jeg ikke er bange for, at folk stjæler mine ideer, men jeg vil gerne inspirere, så folk må hellere end gerne bruge mine ideer. Det har jeg det helt fint med.

Skåle, kopper, æggebægre… Kun fantasien sætter grænser for, hvilke materialer, der kan bruges i Bettina Schoris designs. Foto: Bettina Schori

Udstilling i Indien

Kunsthåndværkeren arbejder altid med flere sideløbende projekter. Det er både brugskunst, som Plastic Fantastic lamperne, men også skulpturelt. Hun er netop vendt hjem fra et såkaldt “artist in residence-ophold” i Indien. Konceptet findes for kunstnere forskellige steder i verden, hvor de kan få arbejdsro, søge inspiration eller udvidde deres netværk. I Indien arbejdede Bettina Schori primært skulpturelt med genbrugsmaterialer, som hun selv fandt og rensede fra genbrugspladsen. Det hele mundede ud i en udstilling derude.

De mange indtryk fra opholdet i Indien har endnu ikke bundfældet sig, og det er for tidligt at sige, hvad rejsen kommer til at betyde for hendes fremtidige arbejde, men:

– Jeg har taget nogle af mine skulpturer med hjem, fordi en kollega så dem på billeder og syntes, vi skulle lave en udstilling sammen. Måske jeg ender med at lave nogle danske versioner også. Jeg har i hvert fald fået lyst til at arbejde mere skulpturelt igen, siger Bettina Schori.

Om Bettina Schori

  • Uddannet glasformgiver fra Designskolen Koldings keramik- og glaslinje i 1990-95.
  • Læs mere om kunsthåndværkeren på www.schori.dk, hvor du også kan finde kommende workshops og se hendes andre projekter.